Україна вітає рішення Косова відкласти перереєстрацію сербських документів - МЗС

Україна вітає рішення Косова відкласти перереєстрацію сербських документів - МЗС

Заява
Укрінформ
Україна вітає компромісне рішення влади Косова про відтермінування процедур перереєстрації сербських автомобільних номерних знаків та персональних документів, а також закликає сторони до конструктивного діалогу.

Про це йдеться у заяві МЗС України, повідомляє Укрінформ.

"Україна вітає досягнення компромісного рішення Приштини про відтермінування початку процедур перереєстрації сербських автомобільних номерних знаків та персональних документів. Закликаємо сторони до конструктивного діалогу заради гарантування безпеки усіх громадян, збереження миру та забезпечення стабільного розвитку Західних Балкан", - зазначено у заяві.

У міністерстві зауважують, що важливо не дати рф простір для втілення її політики ескалації в регіоні.

Крім того, МЗС нагадало, що для допомоги українцям відкрито цілодобову "гарячу лінію" посольства України в Сербії: +381631113185.

Читайте також: Уряд Косова погодився на місяць відкласти заміну документів сербів

Як повідомлялося, 31 липня серби на півночі Косова заблокували вантажівками головну дорогу біля пункту перетину кордону Яріньє. Також була блокована дорога Приштина - Рашка.

Поліція Косова оголосила, що через блокування пункти перетину кордону Яріньє і Брняк закрито. Люди користувалися альтернативними маршрутами.

Тим часом президент Сербії Олександр Вучич заявив, що армія Косова нібито збирається напасти на сербів у ніч на 1 серпня.

За словами Вучича, Косово одночасно з цим блокуватиме в'їзд громадян із сербськими документами і вимагатиме переоформлення авто на косовські номери, згідно з постановою, яка набуває чинності 1 серпня.

Читайте також: Прем'єр Косова про ситуацію на кордоні: Ми стикаємося з сербським націонал-шовінізмом

Пізніше Вучич звернувся до нації щодо ситуації на півночі Косова та висловив сподівання на продовження мирного діалогу.

Вучич також закликав міжнародних партнерів зробити все можливе, щоб зупинити конфлікт.

У результаті для зменшення напруженості Косово відклало на місяць перехід на національні документи і номерні знаки.

Високий представник Євросоюзу із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель привітав рішення уряду частково визнаного Косова відкласти план із заміни сербських документів та номерних знаків.

Фото: АА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-