У Кабміні пояснили, як і чому скорочуватимуть держслужбовців під час воєнного стану

У Кабміні пояснили, як і чому скорочуватимуть держслужбовців під час воєнного стану

Укрінформ
Скорочення державних службовців не буде механічним, мова йде про перегляд функціоналу, який непотрібний в умовах воєнного стану.

Про це у коментарі Укрінформу сказав міністр КМУ Олег Немчінов.

“Воєнний стан і вимоги воєнної економіки роблять нові виклики для держави. І не весь функціонал, який реалізовувався до 23 лютого, реалізується і зараз. У різних міністерствах, центральних органах виконавчої влади, в обласних військових адміністраціях достатньо велика кількість людей, які виконують функцію віддалено, знаходяться у простої або в неоплачуваної відпустці. Тобто зараз ідеться про перегляд функціоналу, про те, щоб уникнути тих функцій, які в умовах воєнного стану є непотрібними, і, навпаки, підсилення, наприклад, сектору безпеки, підсилення у зв’язку з отриманням України кандидатства на вступ в Європейський Союз, тобто тих напрямків, які потребують посиленої уваги”, - сказав Немчінов.

Читайте також: Уряд не планує збільшувати зарплату держслужбовцям під час війни

За його словами, зараз міністерства та інші органи центральної виконавчої влади проводять внутрішній аудит і окремо роблять свої внутрішні пропозиції.

“Отже, йдеться зараз не про якесь механічне скорочення, а мова йде про визначення тих функцій, які зараз є актуальними, які – неактуальні, а які потребують підсилення”, - наголосив Немчінов.

Станом на травень 2022 року, за даними Національного агентства з питань державної служби України, які навів міністр, в апараті державної служби загалом було 204 тис. посад, працювало близько 168 тисяч людей, трохи більше 32 тис. посад були вакантними. Державних службовців найвищої категорії - категорії А — налічувалося 260. Держслужбовців категорії Б (керівники відділів, департаментів у різних установах) - майже 50 тисяч, держслужбовців категорії В (спеціалісти, головні спеціалісти тощо) – близько 155 тисяч.

Він нагадав, що члени уряду не є державними службовцями в класичному розумінні, це – політичні посади, як народні депутати та голови обласних, районних місцевих державних адміністрацій, які призначаються.

Читайте також: У Раді заявили, що не виплачували депутатам зарплату з коштів міжнародної допомоги

Міністр зауважив, що після повномасштабного вторгнення росії в Україну можна констатувати, що система державного управління вистояла і продовжує забезпечувати безперервну роботу за всіма її напрямами.

“Парламентом та урядом приймаються всі необхідні нормативно-правові акти, державні службовці продовжують виконувати свої функції, а територіальні громади – надавати послуги громадянам та бізнесу”, - сказав Немчінов.

Водночас, за його словами, постали і інші виклики: частина держслужбовців виїхали за кордон або опинились у зоні окупації, відбулось суттєве зменшення ресурсів для фінансування державного апарату, знищується матеріально-технічне забезпечення органів державної влади та значно зріс рівень кіберзагроз, у тому числі і щодо публічних реєстрів та особистих даних громадян.

Урядовець наголосив, що подальше впровадження реформи державного управління забезпечить ефективну спроможність та прозорість роботи державних інституцій та є ключовою складовою процесу європейської інтеграції, а також підтримки післявоєнної реконструкції та відновлення країни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-