Україна скликає спеціальне засідання ОБСЄ через російські ракетні атаки

Україна скликає спеціальне засідання ОБСЄ через російські ракетні атаки

Укрінформ
Україна звернулася до Польського головування в ОБСЄ з ініціативою про скликання спеціального засідання Постійної ради ОБСЄ для обговорення ракетних атак проти України.

Про це заявив у коментарі Укрінформу Постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк.

"У зв’язку з черговою ракетною атакою рф на цивільні об’єкти в Одеській області, Постпредство України звернулося до Польського головування з ініціативою про скликання спеціального засідання Постійної ради ОБСЄ для обговорення ракетних атак проти України", - заявив Цимбалюк.

Він зазначив, що ця атака "відбувається за аналогічною схемою, яку ми спостерігали під час нападу на торговий центр у Кременчуку, де було вбито 25 людей та понад 50 поранено". "Націлюючись на цивільні об'єкти, росія не тільки грубо порушує міжнародне гуманітарне право, а й має на меті, насамперед, тероризувати населення. Важливо, щоб Пострада зосередилася саме на цій ракетній проблемі", - наголосив Цимбалюк.

Читайте також: СБУ встановила деталі запуску російських ракет по ТЦ у Кременчуці

Посол також підкреслив, що ракетні атаки рф не є поодинокими, а така терористична тактика набула систематичного характеру. Серед нещодавніх цілей для таких атак, окрім Одеської, були Житомирська, Львівська, Чернігівська області, Миколаїв, Київ.

"Ракетні атаки доводять, що нам потрібна серйозна дискусія про європейську та глобальну безпеку. Але перебудова системи безпеки в Європі має виходити з необхідності визнання, що стара мантра "без росії не може бути миру в Європі" була хибною. Нинішня реальність доводить, що миру в Європі не може бути з такою агресивною росією. Фактично росія втратила і моральне, і геополітичне право на те місце, яке вона незаслужено прагне займати в європейській безпеці і чим вона активно зловживає", - заявив очільник української місії в ОБСЄ.

За його словами, саме це було одним із головних сигналів очільника МЗС України Дмитра Кулеби під час Щорічної конференції ОБСЄ з огляду питань безпеки. "ОБСЄ може і має стати майданчиком для такої дискусії про нову систему безпеки, яка б передбачала ефективні інструменти для стримування та гарантії проти агресії", - додав Цимбалюк.

Читайте також: По Миколаєву за пів години російські загарбники випустили мінімум 10 ракет

Раніше ракетна атака проти ТРЦ в Кременчуку була засуджена Польським головуванням, а також державами-учасницями під час Щорічної конференції ОБСЄ з огляду питань безпеки, що проходила у Відні 28-29 червня.

Як повідомляв Укрінформ, внаслідок ракетного обстрілу сьогодні вночі російськими військами Білгород-Дністровського району Одещини загинула 21 людина, 39 людей отримали поранення. Удар наносився літаками стратегічної авіації Ту-22 з напрямку Чорного моря по Білгород-Дністровському району Одещини, ракетами Х-22 було вражено багатоквартирний будинок та дві бази відпочинку.

Також вночі ворог кілька разів атакував ракетами з допомогою літаків Су-35 чорноморське узбережжя області.

Вранці 1 липня ворог також завдав ракетного удару по Миколаєву. Постраждали кілька підприємств, одне повністю зруйноване.

27 червня російські ракети вдарили по Кременчуку Полтавської області, одна з ракет потрапила до переповненого людьми торговельного центру.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-