Єрмак розповів, яких міжнародних гарантій безпеки хоче Україна

Єрмак розповів, яких міжнародних гарантій безпеки хоче Україна

Укрінформ
Проєкт міжнародних безпекових гарантій не замінюватиме власного потужного оборонного потенціалу України та включатиме надання сучасного озброєння, фінансову допомогу, систему договорів на випадок агресії проти держави та санкційну політику, у тому числі превентивну.

Про це заявив керівник Офісу Президента Андрій Єрмак на першому засіданні Групи з питань міжнародних безпекових гарантій для України, повідомляє Укрінформ із посиланням на пресслужбу ОП.

«Насамперед зазначу: ми свідомі того, що жодні зобов'язання від третіх сторін не здатні замінити власного потужного оборонного потенціалу України. Тому вважаємо за необхідне забезпечення спроможності України реалізувати право на самозахист. Цей блок гарантій включатиме, зокрема, подальше надання сучасних конвенційних озброєнь та бойової техніки без будь-яких обмежень та політично обумовлених перешкод», - сказав Єрмак.

За його словами, швидке відновлення оборонного потенціалу України є одним із важливих чинників запобігання повторенню агресії.

Читайте також: Берлін не готовий конкретизувати гарантії безпеки для України

У цьому контексті він наголосив, що Україні буде потрібна щорічна фінансова допомога для розвитку оборонного сектору, а також поглиблення співпраці в галузях інформаційної, кібернетичної та морської безпеки, обміну й аналізу розвідувальної інформації.

Наступним блоком майбутніх безпекових рекомендацій керівник ОП назвав дії щодо стримування нової агресії.

«Оперативне постачання Україні всього необхідного для забезпечення всеохопної реалізації права на самозахист, включно з озброєнням, обладнанням, фінансовою та іншою допомогою, є наріжним каменем цього блоку. Треба побудувати систему двосторонніх та/або багатосторонніх договорів, які передбачатимуть детальні механізми дій гарантів на випадок агресії проти України», - пояснив Єрмак.

Він підкреслив, що необхідними елементами цього блоку мають стати також постійний механізм оцінки загроз і викликів безпеці та взаємного інформування про них, механізми термінових дво- або багатосторонніх консультацій.

Читайте також: Маєте знайти для України місце у безпековому просторі – виступ Зеленського на саміті НАТО

Ще одним блоком гарантій очільник ОП назвав санкційну політику.

«Вона має стати ефективним інструментом для недопущення повторення агресії. Нині впроваджені пакети санкцій та обмежувальних заходів мають діяти не лише до повного виведення російських військ з України», - зауважив він.

Єрмак додав, що дія санкцій має тривати, допоки росія не надасть належних запевнень і гарантій неповторення агресії проти України та не забезпечить повну компенсацію шкоди, заподіяної нашій державі та громадянам.

Крім того, він висловив переконання, що має бути передбачено дієвий механізм впровадження превентивних санкцій у разі виникнення загрози агресії та необхідні гарантії термінового впровадження узгодженого та синхронного міжнародного режиму санкцій у разі, якщо агресія відбудеться.

Читайте також: Зеленський обговорив із Джонсоном новий оборонний пакет і гарантії безпеки

«Україна має вкрай негативний досвід безпекових запевнень у межах Будапештського меморандуму. Ми категорично відмовляємося його повторювати. "Будапешта-2" не буде. Ми потребуємо ефективних гарантій для стримування майбутньої агресії з боку Росії – військових, політичних, дипломатичних, інституційних, фінансових тощо. Ці гарантії мають бути включені в юридично обов’язкові й належним чином ратифіковані міжнародні угоди з державами-гарантами», - заявив Єрмак.

Як повідомлялося, 1 липня до Києва прибув колишній генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен, який долучився до роботи консультаційної групи з напрацювання гарантій безпеки України.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-