ЄС має надати статус кандидата Україні - Бербок

ЄС має надати статус кандидата Україні - Бербок

Укрінформ
Європейський Союз не повинен шукати відмовки, а має надати Україні статус країни-кандидата вже цього тижня.

Про це заявила міністр закордонних справ ФРН Анналена Бербок у Люксембургу, де в понеділок проходить зустріч глав дипломатичних відомств ЄС, передає Укрінформ.

«Ми перебуваємо в історичному моменті, … коли треба вирішити: чи будемо ми знаходити відмовки та відсувати ухвалення рішень, чи визнаємо, що настав момент, коли треба визначити курс ЄС на майбутнє. Це означає дати Україні, Молдові, а також країнам Західних Балкан, чіткий сигнал, що вони належать до Європи, що ми підтримуємо їх на цьому непростому шляху. І водночас треба працювати над тим, щоб самим бути більш дієздатними», - сказала Бербок.

Вона вважає «абсолютно цинічним» змусити наразі Україну та Молдову чекати за дверима ЄС, доки вони не виконають всі свої домашні завдання. Всі країни-члени повинні зрозуміти, що мають зараз особливу відповідальність не лише чітко дати зрозуміти Україні, що вона належить до Європи, що громадяни ЄС вдячні, що українці захищають європейські цінності, але й прийняти її в європейське коло.

«Це, зрозуміло, надзвичайно важкий процес, попереду неймовірно великі виклики та завдання, але Україна має стати кандидатом в нашу європейську родину», - підкреслила глава німецького МЗС, додавши, що це стосується і Молдови.

Водночас, зазначила політик, для підвищення спроможності самого ЄС діяти необхідно реорганізувати блок і зробити його більш ефективним. «Йдеться не лише про те, щоб поставити додаткові стільці в європейському колі, але про те, щоб разом посилити ЄС... Це означає в перспективі те, щоб перейти до механізму прийняття рішень більшістю голосів (а не одностайно)», - пояснила Бербок.

Читайте також: Україні потрібна зброя, бо путіна словами не зупинити - Бербок

Вона також звернула увагу на необхідність в умовах жорстокої війни в Україні подбати про захист міжнародного гуманітарного права. Це право має застосовуватися в повному обсязі в усіх куточках України; потрібні гуманітарні коридори для виходу українців з окупованих територій, шляхи для гуманітарних вантажів і медикаментів, додала Бербок. Вона зазначила, що гуманітарне право не може бути предметом торгу, та пообіцяла продовжувати підтримку Міжнародного комітету Червоного хреста.

Як повідомлялося, 17 червня Європейська Комісія оприлюднила свої висновки за заявками на вступ до ЄС України, Молдови та Грузії та внесла рекомендацію надати двом першим статус кандидата. У понеділок, 20 червня, питання обговорюється в колі глав МЗС ЄС, а саміт ЄС 23-24 червня має винести свій остаточний вердикт.

Фото: picdrop.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-