Суд заборонив проросійську партію «Соціалісти»

Суд заборонив проросійську партію «Соціалісти»

Відео
Укрінформ
Восьмий апеляційний адміністративний суд у Львові заборонив діяльність проросійської партії "Соціалісти".

Як передає Укрінформ, про це повідомляє рух "Чесно"

Майно партії “Соціалісти” та всіх її осередків, згідно з рішенням суду, передається державі. Але рішення може бути оскаржене у Верховному Суді.

На засіданні суду не було представника партії “Соціалісти” і відозву на позов партія не подала.

Представниця Міністерства юстиції Христина Ган повідомила, що міністерство отримало листа від СБУ і саме тому звернулося до суду.

За її словами, “із загальнодоступних джерел відомо, що партія “Соціалісти” є проросійською партією, і її керівник Євген Якович Анопрієнко з 2019 року здійснює свою діяльність в інтересах так званого “Комітету спасіння України”, діяльність якого координується урядом російської федерації та ексглавою Адміністрації Президента України Андрієм Клюєвим. Вказане свідчить про використання політичної партії для підривної діяльності країни-агресора. Також партія “Соціалісти” та її контент, зокрема сайт і Фейсбук, спрямований на популяризацію партії та критику діючої української влади”.

Ган додала, що через поширення відомостей про виправдання дій росіян в українському медійному просторі, що є недопустимим, діяльність відповідача в цілому, її окремих керівників та представників партії має бути заборонена відповідно до статті 5 Закону “Про політичні партії в Україні”.

Читайте також: Заборона проросійських партій: Мін'юст анонсував у червні десять судових засідань

Своєю чергою, представник СБУ зазначив, що діяльність партії “Соціалісти” була спрямована на дестабілізацію суспільно-політичної ситуації, пропаганду, глорифікацію та виправдання дій з боку російської федерації, виправдання її вторгнення на територію України.

“Діяльність відповідача у медійному просторі також виправдовує збройну агресію російської федерації, у зв'язку з чим ці дії можуть підпадати під діяльність, яка, відповідно до статті 5 закону “Про політичні партії в Україні”, може бути заборонена у зв'язку із можливим завданням шкоди державній безпеці, суверенітету, територіальній цілісності. Враховуючи, що така діяльність створює реальні та потенційні загрози для України, позов Міністерства юстиції підлягає задоволенню”, – сказав представник Служби безпеки України.

За даними руху "Чесно", партія "Соціалісти" була заснована у серпні 2014 року під назвою “Робітників, селян, інтелігенції України”. Назву “Соціалісти” партія отримала у лютому 2015 року.

В інтерв’ю у липні 2015 року один із тодішніх лідерів політсили Леонід Кожара критикував українську владу за невиконання Мінських угод, ізоляцію Донбасу і небажання проводити прямі переговори з “адміністративною владою” на Донбасі. Про відповідальність росії за війну на сході України Кожара не згадував, говорячи, що “роль російської федерації достатньо висока, оскільки конфлікт на Донбасі відбувається безпосередньо біля кордонів рф”.

Як повідомляв Укрінформ, 14 травня Президент Володимир Зеленський підписав Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони політичних партій". Документ розширює перелік підстав для заборони політичної партії через суд.

Такими підставами є виправдовування, визнання правомірним або заперечення збройної агресії проти України, у тому числі шляхом подання збройної агресії російської федерації та/або республіки білорусь проти України як внутрішнього конфлікту, громадянського конфлікту, громадянської війни.

Передбачається, що в разі заборони судом політичної сили її майно, кошти та інші активи переходять у власність держави.

8 червня Восьмий апеляційний адміністративний суд заборонив діяльність партії "Опозиційний блок".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-