Вашингтон має якнайшвидше передати Україні РСЗВ, а за ними це зроблять інші – Кулеба

Вашингтон має якнайшвидше передати Україні РСЗВ, а за ними це зроблять інші – Кулеба

Укрінформ
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Україна потребує якнайшвидших поставок реактивних систем залпового вогню, і закликав США зробити перший крок у цьому напрямку як приклад для інших країн.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це Кулеба сказав на сесії «Україна та ЄС: виграють усі» в Українському домі в Давосі у відповідь на запитання, якої зброї і в які терміни потребує Україна.

«Найкоротша відповідь на це запитання - «MLRS ASAP», тобто «РСЗВ якнайшвидше», - сказав Кулеба.

Він зазначив, що наразі ситуація з поставками озброєнь Україні значно краща, ніж місяць тому, і відзначив лідерство США в організації зустрічі на базі Рамштайн і координації зусиль партнерів.

«Проблема ось у чому. У мене тут було вже близько десяти двосторонніх зустрічей, і коли я кажу комусь: «Ми знаємо, у вас є РСЗВ, вони нам вкрай потрібні, будь ласка, передайте їх нам», то перше запитання, яке лунає у відповідь: «А американці вам їх уже постачали?». Це тягар ролі лідера - усі на вас озираються. Тож Вашингтон має дотриматися обіцянки і передати нам РСЗВ якнайшвидше, а слідом за ними це зроблять і інші… Ця зброя - ключ до зміни ходу війни», - зазначив Кулеба.

Він пояснив, що без MLRS ASAP воєнна ситуація на сході, яка наразі надзвичайно складна для України, стане ще важчою.

«Деякі села в зоні бойових дій вже перестали існувати фізично», - констатував очільник МЗС.

Кулеба додав, що без такої зброї українські військові не зможуть почати звільнення Херсонщини, а доки росія утримує цю територію, вона має стратегічну позицію, яка загрожує центру та південному заходу України.

«Я хочу, щоб ви зрозуміли одну річ: від моменту ухвалення рішення до моменту, коли певна зброя робить перший постріл на передовій, минає чимало часу. Це означає, що більше наших солдатів втратять життя, аби дати змогу іншим нашим військовим навчитися користуватися цією зброєю і прийти з нею на передову, щоб допомогти їм… Кожний день роздумів у Вашингтоні, Парижі, Берліні та інших столицях коштує нам втрати життів і територій», - акцентував Кулеба.

Читайте також: Кулеба - про пропозицію піти на поступки путіну: Ця стратегія призвела до ракетних обстрілів Києва

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський ще 8 травня заявляв, що очікує від країн світу рішення про передачу Україні американських реактивних систем залпового вогню MLRS.

Фото: МЗС

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-