Загарбницька війна рф є переломним моментом у ХХІ столітті - комюніке G7

Загарбницька війна рф є переломним моментом у ХХІ столітті - комюніке G7

Укрінформ
Країни Групи семи підтвердили підтримку України в її боротьбі проти російського агресора та закликали росію припинити загарбницьку війну.

Про це йдеться у спільному комюніке міністрів закордонних справ G7 за результатами зустрічі в німецькому Любеку, передає Укрінформ.

Документ підписали міністри закордонних справ країн Канади, Франції, Німеччини, Італії, Японії, Великої Британії та Сполучених Штатів Америки, а також високий представник Європейського Союзу.

«Ми непохитні в нашій підтримці України в її захисті від невиправданої, неспровокованої та незаконної загарбницької війни росії і повторюємо наш постійний заклик до росії припинити війну, яку вона розв'язала, і покласти край стражданням та загибелі людей, які вона продовжує спричиняти», - йдеться у комюніке.

Читайте також: Німеччина підтримає Україну на шляху до ЄС, але за «чіткими критеріями» - Шольц

Міністри відзначили, що російська загарбницька війна проти України стала переломним моментом у ХХІ столітті і спричинює драматичні наслідки далеко за межами Європи. «Ми, G7, хочемо чітко дати зрозуміти, що не стоятимемо осторонь, поки країни відверто нехтують міжнародними правилами, від яких ми всі залежимо заради миру, процвітання, безпеки та стабільності», - йдеться у заяві.

Дипломати найрішучіше засудили загарбницьку війну росії проти України, заявивши, що рф «відверто порушила заснований на правилах міжнародний порядок, міжнародне право та гуманітарні принципи, а також порушила загальноприйняті та юридично зобов’язуючі фундаментальні принципи, такі як мирне співробітництво, суверенітет, самовизначення та територіальна цілісність».

Читайте також: Україна пропонує G7 створити організацію країн-експортерів зерна

Підписанти запевняють у непохитній прихильності захищати мир, права людини, верховенство права, безпеку людини та гендерну рівність, як це визнається міжнародним правом, включаючи Статут ООН та конвенції, і закликають партнерів приєднатися до них у цих зусиллях. «Наш успіх залежатиме від міцнішої оборони, економічної безпеки та глибших глобальних союзів із друзями та партнерами», - наголошують міністри.

Глави МЗС G7 зазначають, що агресивна війна рф породила одну з найсерйозніших продовольчих та енергетичних криз у новітній історії, яка загрожує найуразливішим верствам населення в усьому світі. Міжнародна спільнота має вжити солідарно рішучих і термінових заходів, щоб пом’якшити і подолати цю штучно створену загрозу.

Наголошується, що останні події підтвердили необхідність посилення глобальних дій проти кіберзлочинців, зазначили дипломати. Вони підтвердили готовність сприяти створенню стратегічних рамок міжнародної кіберстабільності та продовжувати розробляти заходи для запобігання та протидії такій діяльності.

Читайте також: Допоможемо виграти війну: керівники посольств США, Британії, Німеччини і Франції зустрілися у Києві

Водночас учасники зустрічі підкреслили необхідність більш ​​широкого залучення G7 до протидії іноземній дезінформації.

Глави МЗС прагнуть захищати свої інформаційне середовище від маніпулювання та втручання ззовні, включаючи дезінформацію, цілеспрямовану на обман в введення в оману аудиторії з метою політичної чи фінансової вигоди, що загрожує дестабілізацією міжнародної системи, заснованої на правилах. Підписанти засуджують широке використання дезінформації російським урядом, його афілійованими ЗМІ та довіреними особами для підтримки військової агресії проти України. «Ми спостерігали безпрецедентну кількість дезінформації для підготовки та супроводу загарбницької війни рф проти України», - йдеться у комюніке.

Документ на 27 сторінках складається з преамбули та 46 пунктів, Україна – перший з них.

Як повідомлялося, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба взяв участь у міністерському засіданні G7, яке відбулось 13 травня у німецькому місті Любеку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-