Кулеба попросив G7 змінити закони, щоб заморожені кошти рф пішли на відбудову України

Кулеба попросив G7 змінити закони, щоб заморожені кошти рф пішли на відбудову України

Укрінформ
Заарештовані за кордоном російські фінансові активи мають піти на відшкодування завданих російською армією в Україні збитків і послужити відбудові нашої держави.

Про це міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба попросив своїх колег з країн G7 під час зустрічі у німецькому Любеку 13 травня, передає Укрінформ.

Кулеба розповів за результатами переговорів журналістам, що попросив колег з країн G7 переглянути національне законодавство та запустити в дію процедури, які дали б можливість Україні використати заблоковані російські активи.

«Щоб ми могли спрямувати ці гроші на відбудову та компенсувати завдану нам шкоду… Йдеться про сотні мільярдів євро та доларів», - пояснив Кулеба.

Він зауважив, що Канада вже зробила кроки в цьому напрямку, та висловив очікування, що інші країни також зроблять це з огляду на їх «позитивну реакцію». «росія повинна платити: політично, економічно, але також фінансово», - підкреслив очільник українського МЗС.

Другим питанням, яке було обговорено, стала глобальна продовольча криза, спричинена росією.

«російська війна проти України - єдина причина цієї кризи», - наголосив дипломат.

Він зазначив, що росія заблокувала українські порти, вона обстрілює ракетами Одесу, найбільший наш порт у Чорному морі, з якого мають виходити судна з сільськогосподарською продукцією на глобальні ринки.

На запитання, чи говорив Київ з російською стороною про можливість розблокування Одеси, Кулеба відповів ствердно.

«Ми говорили з ними по Одесі, але не отримали позитивної відповіді. Ми готові говорити з ними, в тому числі з питання продовольчої безпеки, але проблема в тому, що з їхнього боку «немає апетиту» вести переговори. росія віддає перевагу війні над перемовинами. Ми готові до змістовних переговорів на засадах взаємної поваги, а не російських ультиматумів, кинутих на стіл», - заявив міністр.

Міністри обговорили можливості зняття блокади з тим, щоб можна було доставляти зерно та інші продукти, зокрема, в Африку та Азію, продовольча безпека яких є дуже важливою. Треба знайти шляхи не допустити дефіциту та стрибків цін на продовольство в світі, підкреслив Кулеба.

Читайте також: Кулеба зустрівся з міністрами G7

Також міністри обговорити питання постачання Україні зброї та санкції проти рф.

Кулебу на зустріч запросила міністр закордонних справ головуючої в G7 ФРН Анналена Бербок.

Фото: picdrop.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-