Виступ Президента України на відеоконференції лідерів «Групи Семи»

Виступ Президента України на відеоконференції лідерів «Групи Семи»

Повний текст
Укрінформ
Президент України Володимир Зеленський 8 травня виступив на відеоконференції лідерів «Групи Семи». 

Хочу подякувати за запрошення. Пане канцлер, дякую вам. 

Дякую всім поважним лідерам за цю можливість і за те, що саме сьогодні це відбувається, в такий день. Це потужна підтримка для нашої держави. 

Дорогі друзі!

Ми зустрічаємось в цей день в такому форматі, щоб визначити, що треба зробити для зупинки війни росії проти України.

Сьогодні, 8 травня, ключовий день пам’яті про усіх жертв Другої світової війни, про крихкість миру і неприпустимість будь-яких людиноненависницьких режимів. Але те, що для інших сьогодні – пам’ять, для нашого народу щодня, на жаль –  це просто новини. 

Тільки вчора в селищі Білогорівка Луганської області російською бомбою були вбиті 60 людей. Мирних людей. Вони ховалися від обстрілів в будівлі звичайної школи, по якій був нанесений російський авіудар. 

Робити таке – це наслідувати саме тому злу, яке несли Європі нацисти. Ракетні удари по Одесі та іншим нашим містам – це наслідування тому, як нацисти намагалися бомбардувати і бомбардуванням знищити міста Європи. 

Депортація в Росію більше 500 тисяч українців і так звані "фільтраційні табори", які російські війська створили на окупованій території України, – це наслідування депортаціям і концентраційним таборам, які нацисти робили в Європі.

Щодня наші люди бачать і гинуть від того, що повинно було залишитись у далекому минулому. Що точно не мало повернутись в Європу через 77 років. 

Але, на жаль, я констатую: це повернулося. А тому повернулась і солідарність усього вільного світу. Тому повернулися і такі історичні поняття, як "ленд-ліз" і "План Маршалла". Дякую за ці ініціативи Сполученим Штатам Америки, нашим європейським колегам. Тому ми знову об’єднані в антивоєнній коаліції, щоб врятувати демократію і свободу в Європі, гарантувати мир і безпеку. Я вдячний вам за цю солідарність і за це обʼєднання.

Але що потрібно нам зараз, щоб все ж таки перемогти у захисті свободи? Свободи і України, і всього світу? 

Перш за все – це зброя. 

Я вдячний вам за оборонну допомогу, яку ми вже отримали. Бо як і у час Другої світової війни, доля свободи вирішується на полі бою. Отже Україна має отримати всю ту зброю і все те оборонне обладнання, яке дозволить перемогти тиранію.  Зокрема, ракетні системи залпового вогню M142 HIMARS і М270 MLRS та інші озброєння, які Україна запитувала у ваших потужних держав.

Якби вони у нас були, нам вдалося би врятувати багатьох людей. В усіх тих містах, в усіх тих громадах, які стали жертвами російських окупантів, як Білогорівка, про яку я сказав на початку, або – Маріуполь.

Друге – це санкції. 

Україна завжди буде вдячною вам за безпрецедентні санкції в інтересах миру. Але війна все ще продовжується. Отже спеціальна міжнародна група експертів під головуванням Майкла Макфола і Андрія Єрмака розробила План дій щодо посилення санкцій проти росії за цю війну. Потрібно – я дуже прошу вас – реалізувати ці санкції і хоча б дати свій зворотній аналіз. 

Жодних експортно-імпортних операцій з Росією! Поки Росія витрачає зароблені гроші на руйнування свободи в Україні і в усій Європі. Демократичний світ має бути принциповим у захисті самого себе.

Маємо шукати, як вплинути на тих політиків і ті компанії, які допомагають росії обійти санкції. Наприклад, ми транспортуємо нафту в Угорщину по нашому трубопроводу. А політики цієї країни не тільки блокують постачання нам пального по своїй території, але й намагаються гальмувати кожен санкційний крок проти росії, зокрема і нафтове ембарго. Вільний світ повинен не дозволяти маніпулювати собою.

Також усі російські посадовці, співробітники силових органів і – що важливо – особливо судді, які працюють на тиранію, мають бути в санкційних списках. Їх поки що там немає. 

Кожен російський воєнний злочинець має бути притягнутий до відповідальності і засуджений завдяки міжнародній співпраці.

Потрібні й візові обмеження для громадян росії, щоб вони не використовували вільний світ для розваг і покупок. Кожен має боротись проти тиранії, а не прилаштовуватись до неї.

Третій важливий пункт – це фінансова підтримка Україні зараз і відновлення після війни. 

Так само як після Другої світової війни План Маршалла відіграв історичну роль у відбудові Європи і створенні нових умов для розвитку і зростання, потрібен схожий План і він потрібен вже зараз. Щоб світ побачив, що свобода перемагає не тільки на полі бою, але й у житті.

Поки війна триває, ми потребуємо щомісячно підтримки на рівні від 5 до 7 мільярдів доларів. Коли війна завершиться, потрібно буде відновлювати зруйноване росією на більш ніж 600 мільярдів доларів США.

Це дуже багато для нашої держави. Це не можливо для України. Але посильно – для вас. І це не просто витрати – для вас. 

Фінансова допомога Україні і допомога з післявоєнною відбудовою – це недопущення значно більших втрат вільного світу у майбутньому. 

росія хоче піти далі в Європу, і всі потенційні агресори світу, які також хочуть зруйнувати життя сусідів, дивляться – дивляться саме зараз чи вдасться росії та чи зможуть вони повторити.

Маємо так організувати роботу по відбудові України після війни, щоб можна було застосувати найкращий досвід демократичних країн і зробити це з максимальною ефективністю.

Зокрема, ми пропонуємо друзям України долучитись до відбудови, взявши шефство – над областями, містами чи галузями в нашій країні, які постраждали від війни, які зруйновані. Наприклад, вже запропонували Великій Британії взяти шефство над відновленням деокупованої Київської області.

І саме сьогодні – враховуючи головування Німеччини в Групі семи – я пропоную застосувати також і той формат співпраці, який показав свою ефективність при обʼєднанні Німецької держави. 

Коли чітко закріплено – хто залучений до відновлення й реінтеграції до нормального життя кожного регіону, кожного міста, кожної громади – це гарантує ефективність.

Така співпраця посилить економічні і технологічні звʼязки в Європі і буде вигідною не тільки нашій країні, але й вашим державам, вашим регіонам і вашим компаніям.

Я вдячний Європейському Союзу і Великій Британії також за рішення скасувати мита і квоти у нашій торгівлі. Це потужний крок на підтримку нашої держави і свободи загалом. І це те рішення, якого було би справедливо очікувати і від інших наших партнерів. 

Я звертаюся з цим до усіх учасників «Великої сімки». Час скасувати двосторонні барʼєри в торгівлі.

Все мною сказане зараз – це, насправді, елементи одного питання. 

Питання про те, як довго триватиме ця війна і як багато руйнувань, як багато жертв зазнає Україна. 

Ми повинні зробити все для того, щоб війна закінчилась якнайшвидше перемогою свободи. Бо чим довшою буде війна – тим більшою буде вигода тиранії і тим більшими будуть втрати свободи. Причому не тільки в Україні, а в усій Європі.

Життя більш ніж десяти мільйонів людей в Україні, які стали вимушеними переселенцями, вже зруйноване. Але світ – через дії росії – на порозі ще й продовольчої кризи. Про це зараз говорив також канцлер. Тож, скільки ще мільйонів життів будуть зруйновані в десятках країн Африки і Азії внаслідок дефіциту продовольства і політичного хаосу, який прийде услід за зростанням цін на їжу?

Потрібен дієвий інструмент для продовольчої безпеки світу. І ми пропонуємо його створити.

Якщо у нас буде Організація країн-експортерів зерна, які поважають міжнародне право, цінують демократію і прагнуть захищати права людини, зокрема і право на життя та гарантований добробут, – ми зможемо дати стабільність постачанню продовольства і отримати історичну перемогу над голодом.

Усі деталі цієї пропозиції Україна готова представити на відповідному робочому рівні.

Друзі!

Я вітаю зусилля кожного з вас. Вдячний кожному з вас за зброю, санкції і за підтримку. Але впевнений, що ви усвідомлюєте: потрібно ще більше зброї, ще більше санкцій, ще більше підтримки, щоб гарантувати захист свободи. І – щоб зафіксувати безпеку на десятки-десятки років, уклавши відповідну дієву угоду з чіткими гарантіями для України.

Я пропоную вашим державам – найбільшим демократіям світу – стати гарантерами безпеки для України. Бо саме це гарантує безпеку для усього центру і сходу Європи. А отже, гарантує впевненість ваших народів у тому, що свобода завжди перемагає.

Ще раз дякую кожній країні, кожному лідеру з присутніх. 

Дякую за увагу! 

Слава Україні!

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-