Президент запросив Меркель і Саркозі в Бучу подивитися на результати поступок росії

Президент запросив Меркель і Саркозі в Бучу подивитися на результати поступок росії

Укрінформ
Президент Володимир Зеленський запросив колишніх канцлера Німеччини Ангелу Меркель та президента Франції Ніколя Саркозі, які очолювали країни під час Бухарестського саміту НАТО 2008 року, відвідати Бучу й подивитися, до чого призвела політика поступок росії.

Про це він заявив у відеозверненні, повідомляє Укрінформ.

«Я запрошую пані Меркель і пана Саркозі відвідати Бучу й побачити, до чого за 14 років призвела політика поступок росії. Побачити на власні очі закатованих українців і українок», - зазначив Зеленський.

Він нагадав, що сьогодні – чотирнадцята річниця саміту НАТО в Бухаресті, коли був шанс забрати Україну із «сірої зони» на сході Європи, із «сірої зони» між НАТО й рф.

«Із сірої зони, про яку в Москві думають, що їм тут все дозволено. Навіть найстрашніші воєнні злочини», - підкреслив Президент.

Він зазначив, що за оптимістичними дипломатичними формулюваннями про те, що Україна нібито може стати членом НАТО, тоді, у 2008 році, була захована відмова приймати Україну в Альянс, був захований «безглуздий страх деяких політиків перед росією», які, за його словами, думали, що, відмовивши Україні, зможуть заспокоїти росію, переконати її поважати Україну й нормально жити поруч із нами.

«За 14 років після того помилкового розрахунку Україна пережила революцію і вісім років війни на Донбасі. А тепер боремося за життя у найстрашнішій війні у Європі за увесь час після Другої світової», - зауважив глава держави.

Зеленський запевнив, що не звинувачує Захід, не звинувачує нікого, крім конкретних російських військових, які скоїли злочини проти українців, і тих, хто віддавав їм накази.

«Але ми маємо право говорити про нерішучість. Про те, яким був шлях до такої Бучі, до такого Гостомеля, до такого Харкова, до такого Маріуполя. У нас немає нерішучості. У якому б блоці чи поза блоком ми не були, ми розуміємо одне: ми маємо бути сильними», - додав Президент.

Як повідомляв Укрінформ, Ірпінь, Буча, Гостомель та вся Київська область були звільнені від російських загарбників. У звільнених містах та селах зафіксовано масові вбивства росіянами цивільних осіб. Зокрема, у звільненій від загарбників Бучі виявили братську могилу, де поховано майже 300 людей, по вулицях лежать десятки тіл, деякі із них із зв'язаними руками.

За даними генпрокурора Ірини Венедіктової, станом на вечір 3 квітня із визволеної від російських загарбників території Київщини вже вивезено 410 тіл убитих мирних жителів.

Як відомо, Бухарестський саміт НАТО 2008 або 20-й саміт країн-членів НАТО відбувся 2-4 квітня 2008 року в Бухаресті. На порядку денному стояло, зокрема, питання приєднання до ПДЧ України та Грузії. Тоді українська влада сподівалася отримати ПДЧ в Альянсі, але це рішення не знайшло підтримки частини союзників, зокрема Німеччини та Франції.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-