США перед війною надали секретну інформацію Україні, що допомогло в перші дні - WSJ

США перед війною надали секретну інформацію Україні, що допомогло в перші дні - WSJ

Укрінформ
Директор ЦРУ Вільям Бернс перед війною надав українській владі важливу секретну інформацію, яка допомогла Україні сформувати оборону в перші дні війни.

Про це йдеться в розгорнутій статті The Wall Street Journal, оприлюдненій у суботу, передає Укрінформ.

«В середині січня Бернс здійснив таємний візит до Києва, щоби побачитися з паном Зеленським. На той момент США мали більше інформації про план нападу Росії, зокрема про те, що він передбачав швидкий удар по Києву з території Білорусі», - зазначається в публікації.

Під час зустрічі директор ЦРУ надав важливу інформацію, «яка суттєво допомогла Україні в перші дні війни», пише видання.

«Він (Бернс – ред.) попередив, що російські війська планують захопити аеропорт «Антонов» у Гостомелі, неподалік від української столиці, і використати його для повітряного перекидання військ для наступу, щоби захопити Київ і обезголовити уряд», - зазначається в статті.

При цьому зауважується, що не всі союзники на той момент могли повірити оцінкам розвідки про підготовку росією масштабного наступу.

«Усі бачили, що Росія розгортає величезні сили на трьох напрямах навколо України. Але більшості європейських союзників було важко повірити, що Путін справді вторгнеться»,- йдеться в публікації.

Як повідомлялося, 24 лютого президент рф володимир путін оголосив про початок вторгнення в Україну. Російські війська обстрілюють та знищують об'єкти інфраструктури, здійснюють масовані обстріли житлових районів українських міст та сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

В Україні запроваджено воєнний стан та оголошено загальну мобілізацію. Країна дає відсіч російським загарбникам.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-