Моравецький: Проти рф потрібні нові, реальні санкції – старі не діють

Моравецький: Проти рф потрібні нові, реальні санкції – старі не діють

Укрінформ
Західні санкції, які донині запроваджені проти росії, не діють. Відтак потрібні нові, реальні санкції. На відбудову України мають піти кошти з конфіскованих рахунків та майна російських олігархів та дежструктур на Заході.

На цьому під час спільної пресконференції з президентом Європарламенту Робертою Мецолою під час відвідання у суботу центру для біженців з України у місті Отвоцьк поблизу Варшави заявив глава польського уряду Матеуш Моравецький, передає кореспондент Укрінформу.

Як зазначив польський прем’єр, санкції, які запроваджено досі проти росії, не діють. Найкращим доказом цього він назвав курс рубля, який повернувся до рівня перед початком російської агресії в Україні.

“Це означає, що всі економічні макро- і мікрофінансові і бюджетні дії не почали діяти таким чином, на який очікувалося”, - підкреслив Моравецький.

Він наголосив: якщо Україна не захистить свою незалежність і суверенітет, тоді Європа “покаже свою слабкість, вона буде принижена, беззуба, нездатна діяти щодо захисту своїх базових, універсальних цінностей, таких як свобода, право на життя”.

“Тому важливо сьогодні сказати: потребуємо більше реальних санкцій, але також більше реальних коштів”,- заявив польський прем’єр.

Він додав, що кошти потрібні для допомоги українцям, які рятуються від агресії росії, аби створювати їм перспективи нормального життя.

За його словами, Польща активно допомагає українцям, однак у Європі з’явився підхід “посидіти на двох стільцях”.

“Але дорогі європейські лідери, якщо ви цього не розумієте, то так не вийде. Якщо думаєте, що з росією буде все гаразд, і будуть низькі ціни на енергоносії, то до цієї ери вже не може бути повернення”, - наголосив польський прем’єр.

Моравецький підкреслив, що йдеться про “страшного і брутального агресора”, який щодня скоює воєнні злочини в Україні. Польський прем'єр зауважив, що кожного дня він отримує звіти з фотографіями і відео вбитих в Україні дітей і жінок.

“Ми не можемо це дозволити, ви у своїх європейських столицях не можете собі це дозволити! Ми повинні залишитися об’єднаними у своїх рішучих діях проти росії”,- підкреслив Моравецький.

Польський прем’єр наголосив, що джерелом допомоги Києву і майбутньої відбудови України є конфіскація маєтків і коштів росіян на Заході.

“Ви питаєте, звідки взяти нові кошти? Сотні мільярдів доларів чекають у європейських банках, в центральному банку, в олігархів. І це має бути не замороження, адже воно нічого не дасть, а лише конфіскація майна. Це необхідно для допомоги Україні у відбудові згодом країни”, - резюмував голова Ради міністрів РП.

24 лютого президент рф путін оголосив війну Україні і розпочав масштабне вторгнення. Російські війська обстрілюють та знищують об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст та сіл із використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

США, Європейський Союз та інші країни застосували санкції проти росії як країни-агресора, міжнародна ізоляція якої посилюється з кожним днем. Країни Заходу готують наступний пакет санкцій проти рф.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-