На зміни у Конституції щодо курсу в НАТО може піти рік — Арахамія

На зміни у Конституції щодо курсу в НАТО може піти рік — Арахамія

Укрінформ
Якщо український народ на референдумі ухвалить рішення про необхідність внесення змін до Конституції щодо курсу країни до НАТО, на це може піти рік.

Про це глава української переговорної делегації, голова парламентської фракції "Слуга народу" Давид Арахамія наголосив в інтерв’ю, яке транслювалося в ефірі телемарафону, передає Укрінформ.

«Я вважаю, що не менше, ніж рік процедура, враховуючи наші парламентські реалії та таке інше. А за цей рік ми маємо відбудовувати вже нашу державу. Таке чутливе питання, що тут точно не треба застосовувати лазівки у нашому законодавстві. Я вважаю, що це має бути повністю визначений вибір українців, а не політиків», - сказав Арахамія.

Він наголосив: якщо Україна розглядатиме питання щодо повністю нейтрального статусу, треба буде змінювати Основний Закон.

«Ми не хочемо навіть брати на себе, як політики, такий вибір. Це має зробити український народ шляхом проведення загальнонаціонального референдуму. А якщо ви пам'ятаєте процедуру, то там 3 млн підписів треба зібрати і потім зареєструвати. Тобто це велика процедура, яка не може бути на не мирній території… якщо референдум проголосовано, тоді ми вносимо зміни до Конституції», - сказав Арахамія та додав, що цей процес точно не швидкий.

За його словами, поки що Україна вимагає вивести ворожі війська зі своєї території. Після того, як буде відведено війська рф на позиції, які вони займали 23 лютого, відбудеться тимчасове застосування договору, який має бути підписаний. Адже сторони повинні будуть ратифікувати цей докумнт у своїх парламентах, а на це також потрібен час.

Як повідомлялося, 29 березня в Стамбулі відбувся очний раунд переговорів між українською та російською делегацією. Після нього українська делегація виступила з рядом пропозицій для припинення російсько-української війни, серед яких – підписання міжнародного договору про гарантії безпеки України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-