На конкретику за мирним договором вдасться вийти у лічені дні - Подоляк

На конкретику за мирним договором вдасться вийти у лічені дні - Подоляк

Укрінформ
У переговорах з росією на конкретику за мирним договором вдасться вийти за лічені дні.

Про це член української переговорної делегації, радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк сказав під час брифінгу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Україна має отримати фундаментальні, ключові гарантії безпеки, щоб ми не отримали ще одну війну. Тому я думаю, що ми вийдемо на конкретику, на конкретизацію цього договору буквально за лічені дні. І він влаштує, я так розумію, всі країни-гаранти", - сказав Подоляк.

Як повідомлялося, 29 березня делегація України за результатами переговорів з рф у Стамбулі оголосила пропозицію підписати міжнародний договір про гарантії безпеки.

За словами голови фракції "Слуга народу", члена делегації на переговорах з рф Давида Арахамії, йдеться про нову глобальну систему гарантій.

Він зазначив, що пропонується, щоб до міжнародного договору про безпекові гарантії України доєдналися члени Ради безпеки ООН, а механізм реагування на загрози був схожим на статтю 5 статуту НАТО, але передбачав не більше трьох днів консультацій у разі необхідності реагувати на загрози.

Український дипломат і учасник перемовин Олександр Чалий заявив, що договір про гарантії безпеки - це можливий дипломатичний формат закінчення війни.

За його словами, якщо вдасться закріпити ключові положення цього договору, то Україна буде позаблоковою і без’ядерною державою, яка матиме постійний нейтралітет.

Передбачається, що з цих питань має відбутися референдум, після чого - ратифікація договору парламентами країн-гарантів.

Водночас питання ОРДЛО пропонується винести в окремий пункт, який буде вирішуватися в рамках перемовин між президентами України та рф. Т

Також передбачається, що 15 років мають тривати перемовини щодо статусу Криму.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-