Україна пропонує визначити у договорі з безпеки, що не вступатиме у військово-політичні союзи

Україна пропонує визначити у договорі з безпеки, що не вступатиме у військово-політичні союзи

Укрінформ
Україна у разі укладення міжнародного безпекового договору має намір зобов’язатися не розміщувати на своїй території іноземні військові бази, військові контингенти і не вступати у військово-політичні союзи.

Про це заявив учасник переговорного процесу з української сторони дипломат Олександр Чалий на брифінгу в Стамбулі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Під такими гарантіями (у майбутньому договорі – ред.), які фактично дорівнюють гарантіям статті 5 НАТО, ми не будемо розміщувати на нашій території іноземні військові бази, а також військові контингенти і ми не будемо вступати у військово-політичні союзи. Проведення військових навчань на нашій території буде мати місце за згодою країн-гарантів», - зазначив Чалий.

Водночас він запевнив, що у майбутньому договорі має бути записано, що ніхто з країн-гарантів не заперечуватиме права України на вступ до ЄС, а також що країни-гаранти беруть на себе зобов’язання сприяти цим процесам.

Раніше член делегації на переговорах з рф голова парламентської фракції "Слуга народу" Давид Арахамія заявив, що Україна пропонує, аби до Міжнародного договору про безпекові гарантії долучилися члени Ради Безпеки ООН, механізм реагування на загрози був схожий на статтю 5 Статуту НАТО, але передбачав не більше трьох днів консультацій у разі необхідності реагувати на загрози.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-