росія намагалася дестабілізувати ситуацію в Україні кілька років – Президент

росія намагалася дестабілізувати ситуацію в Україні кілька років – Президент

Укрінформ
російська федерація намагалася дестабілізувати політичну ситуацію в Україні упродовж кількох років.

Про це Президент України Володимир Зеленський розповів в інтерв'ю російським ЗМІ, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Я чув багато різних думок щодо того, що моє усунення планується. Напевно, було кілька спроб різними людьми… Я дуже спокійно ставлюся до цього. Якісь групи людей відправляли, починаючи з політичних. Якщо говорити про моє політичне усунення, то це була група Медведчука, кума чинного російського глави. Вони знаходили політичні формати усунення», – сказав Зеленський.

За його словами, серед таких форматів була величезна кількість пропаганди на місцевих виборах, послаблення місцевої влади. Зеленський наголосив, що після його перемоги на президентських виборах та перемоги його політичної сили, яка зараз є монобільшістю у Верховній Раді, проросійські політики обрали тактику перемоги у регіонах.

Він пояснив, що мажоритарна система виборів до парламенту дозволяла так званим закоренілим політикам, які впливали на політику в регіоні, зокрема на правоохоронні органи, перемагати на місцях.

«Відповідно, ви можете вигравати та контролювати – у нормальному, демократичному сенсі слова контролювати – центральну владу; мати повноваження, які вам народ на легітимних, справедливих виборах дав. Але на місцевому рівні ви не можете нічого вирішити. Ви можете робити реформи, які просто туди не доходять… Але ти не можеш добігти до регіонів, тому що там усе це просто заблоковано», – додав Президент України.

Зеленський констатував, що на регіональному рівні відповідні політичні сили, що підтримувалися російською федерацією, зберегли великий вплив. Він розповів, що ці політики у місцевих радах намагалися просувати якісь ультимативні речі: намагалися десь заблокувати, а десь "знести" представників правлячої партії. Після цього, за словами Президента, проросійські політики планували організувати перевибори до парламенту для створення дестабілізації у країні.

Він вважає, що хаос в економіці та політична нестабільність в Україні, які могли б стати наслідком реалізації планів відповідних політиків, все одно призвели б до ескалації з боку російської федерації, і це сталося б набагато швидше.

Водночас Зеленський наголосив, що ця дестабілізація не пройшла. «Я не знаю, що там наверх у Росії доповідали, але, напевно, сказали, що ми вас тут чекаємо з квітами та посмішками. Що ситуація дуже погана, чинного президента не підтримують, діючу партію не підтримують. Можна! Я впевнений у цьому 99,9%. Я просто так не кидався словами в цій ситуації. Власне, ось так говорилося: лід рушив, панове. А коли побачили, що трішки йде не так, природно, вигадали паралельний вихід — звичайно, максимально нейтралізувати тих, хто стабілізує ситуацію у владі. А коли війна, хто може гарантувати стабільність? Тільки президент — тому що воєнний стан. В силу повноважень, в силу чинного законодавства незалежної України», – додав він.

Як повідомлялося, президент російської федерації володимир путін 24 лютого оголосив війну Україні і розпочав повномасштабне вторгнення. Російські війська обстрілюють та знищують об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст та селищ з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-