Радбез ООН відхилив російський проєкт резолюції про «допомогу» Україні

Радбез ООН відхилив російський проєкт резолюції про «допомогу» Україні

Укрінформ
Рада Безпеки ООН відхилила підготовлений росією проєкт резолюції про надання «допомоги» та «захист» цивільного населення в Україні.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу в Нью-Йорку.

За ухвалення документа проголосували лише двоє з 15 членів Радбезу – росія і Китай, натомість 13 утрималися – це Велика Британія, Франція, США, Ірландія, Норвегія, Албанія, Мексика, Бразилія, Гана, Кенія, Габон, Індія та ОАЕ.

«Якби росія дбала про гуманітарну ситуацію, вона припинила б бомбити дітей і відмовилася від тактики облоги міст. Але вона цього не зробила», - сказала посол Великої Британії в ООН Барбара Вудворд після голосування.

Росія скликала засідання Радбезу щодо гуманітарної ситуації в Україні в той самий день, коли це питання розглядала Генеральна Асамблея ООН.

Члени Радбезу Франція та Мексика відмовилися виносити підготовлений ними проєкт резолюції на розгляд РБ, усвідомлюючи, що росія, яка є постійним членом РБ, наклала б на нього вето. Тому проєкт документа було винесено на обговорення Генасамблеї, яка ухвалює рішення простою більшістю.

У російському проєкті сама рф як винуватець гуманітарної катастрофи не згадується жодного разу.

Такий самий проєкт, який з подачі Москви підготувала Південна Африка, росія намагається протягнути через голосування в Генасамблеї, проте дуже велика ймовірність того, що він також буде відхилений.

Натомість Генасамблея, як очікується, ухвалить у четвер резолюцію «Гуманітарні наслідки агресії проти України».

Як повідомлялося, у Нью-Йорку продовжила роботу надзвичайна спеціальна сесія Генеральної Асамблеї ООН щодо ситуації в Україні, спричиненої російським вторгненням. Попереднє засідання надзвичайної сесії відбулося 28 лютого – 2 березня. 2 березня ГА ООН ухвалила резолюцію «Агресія проти України», яка засуджує вторгнення росії в Україну й вимагає від рф негайно вивести війська з української території.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-