Зеленський: Україна розуміє, що не стане членом НАТО – потрібні надійні безпекові гарантії

Зеленський: Україна розуміє, що не стане членом НАТО – потрібні надійні безпекові гарантії

Відео
Укрінформ
Україна розуміє, що не є членом НАТО, тому потребує надійних безпекових гарантій і сподівається на співпрацю з партнерами, які готові допомагати у протистоянні військовій агресії з боку російської федерації.

Про це Президент України Володимир Зеленський заявив під час виступу на зустрічі лідерів держав Joint Expeditionary Force, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Зрозуміло, що Україна не є членом НАТО. Ми це розуміємо. Роками ми чули про нібито відкриті двері, але вже почули, що нам туди не увійти. Це правда. Це треба визнавати. Я радий, що наш народ починає це розуміти і розраховувати на себе, а також на партнерів, які нам допомагають. Україна зараз не претендує на активізацію 5 статті Договору про НАТО… Ми розуміємо, що ми не в Альянсі. Захистити небо самостійно. Я хотів би, щоб усі почули це. Особливо, думали про самостійний захист ті країни, які мають спільні кордони з росією", – підкреслив очільник Української держави.

За його словами, Україна робить усе, щоб отримати літаки, протиповітряну оборону.

"Наголошуємо: потрібні нові формати взаємодії, нова рішучість. Якщо ми не можемо увійти у відкриті двері (НАТО - ред.), ми маємо співпрацювати з такими спільнотами, з якими можемо. Які будуть нам допомагати, нас захищати. І ми хотіли би мати окремі надійні гарантії, які спрацьовуватимуть для нас, а отже, і для вас", - додав Президент.

Він констатував, що російське вторгнення на територію України зруйнувало абсолютно все, на чому трималася як безпека в українському регіоні, так і загалом міжнародна безпека. Зеленський зазначив, що довіру до себе поставив під сумнів наймогутніший безпековий альянс – НАТО.

Президент України висловив думку, що деякі члени Альянсу "просто загіпнотизовані" агресією російської федерації і переймаються ймовірним початком Третьої світової війни, якщо вони закриють небо над Україною.

"Ми говоримо про це, що наше небо потрібно захищати так, як і небо Альянсу. Але ми розуміємо, що завжди є "але". Якою буде відповідь НАТО членам Альянсу на Сході Європи, якщо вони вже звертаються по захист? Якщо до них, не дай Бог, прилетять російські ракети, російські літаки? Росія атакувала нашу Львівську область. Ракетний удар у 20 кілометрах від кордонів НАТО. На території Альянсу вже падали російські безпілотники. Отже, щоб запрацювала п‘ята стаття (про колективну оборону НАТО - ред.), має бути впевненість, - я знаю, про це думає кожна держава, - що Альянс не побоїться відреагувати, що не буде самогіпнозу про цю Третю світову війну. Зараз цієї впевненості бути не може", – підсумував Зеленський.

Він також повідомив, що українська влада запропонувала міжнародним партнерам шлях, як могла би захистити своє небо і людей самостійно.

Як повідомляв Укрінформ, 24 лютого президент рф володимир путін оголосив про початок вторгнення до України. Російські війська обстрілюють та руйнують ключові об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

В Україні запроваджено воєнний стан та оголошено загальну мобілізацію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-