Країни G7 виступили із заявою щодо ядерної безпеки для України

Країни G7 виступили із заявою щодо ядерної безпеки для України

Укрінформ
Глави держав і урядів, міністри країн Великої сімки глибоко стурбовані нападами росії на ядерні об'єкти в Україні та на об’єкти у безпосередній близькості.

Вони засуджують усі дії, що загрожують безпеці ядерних об'єктів, котрі служать мирним цілям, йдеться у спільній заяві керівної групи G7, яка є в розпорядженні Укрінформу.

Лідери усвідомлюють, що небезпека для цивільного населення від пошкодження ядерного об'єкта може різко зрости під час збройного конфлікту і що радіологічна небезпека для цивільного населення та навколишнього середовища від ядерної аварії виходить за межі будь-якої країни. Вони вітають зусилля генерального директора МАГАТЕ досягти рамкової угоди про безпеку ядерних об’єктів для мирних цілей в Україні під час нинішнього збройного конфлікту,

G7 підтримує положення, визначені генеральним директором Рафаелем Гроссі.

Йдеться про необхідність зберегти фізичну цілісність ядерних установок, будь то реактори, паливні басейни чи місця зберігання та захоронення радіоактивних відходів.

Усі системи та обладнання безпеки повинні постійно працювати в повному обсязі.

Операційний персонал повинен бути в змозі виконувати відповідні обов'язки з безпеки, гарантуючи відповідну ротацію персоналу, а також приймати рішення, пов'язані з безпекою.

Безпечне джерело живлення від мережі має бути доступним за межами майданчика для всіх ядерних об'єктів.

Повинні бути безперебійні логістичні ланцюги постачання та транспортування до та з об’єктів.

Повинні існувати ефективні системи радіаційного моніторингу на місці та за його межами і заходи щодо готовності та реагування на надзвичайні ситуації.

Між об’єктами та регулятором має бути надійний зв'язок.

«Ми підтримуємо невідкладні зусилля генерального директора щодо узгодження правової бази для безпеки всіх ядерних об’єктів в Україні при повазі до повного суверенітету України над її територією та інфраструктурою. Ми також закликаємо всі країни надати МАГАТЕ всі необхідні ресурси та обладнання для надання технічної допомоги Україні та убезпечення тих, хто виконує сім (названих) засад у зонах збройних конфліктів», - йдеться у заяві.

Країни Великої сімки зобов’язуються підтримувати організацію у просуванні семи засад безпеки мирних ядерних об’єктів.

У групі G7 наразі головує ФРН.

24 лютого президент рф путін оголосив про початок вторгнення в Україну. Російські війська обстрілюють та руйнують об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл із використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

В Україні запровадили воєнний стан та оголосили загальну мобілізацію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-