Спроби провести «референдум» у Херсоні не матимуть нічого спільного із законодавством - Стефанчук

Спроби провести «референдум» у Херсоні не матимуть нічого спільного із законодавством - Стефанчук

Укрінформ
Спроби проведення окупантами псевдореферендуму щодо створення так званої "херсонської народної республіки" не тягнутимуть за собою жодних юридичних наслідків, крім кримінальної відповідальності для організаторів і виконавців.

Про це повідомив на своїй сторінці у Фейсбуці Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук, передає Укрінформ.

"Продовжую юридичний всеобуч для окупантів... Те, що планується провести окупантами у Херсонській області, не є референдумом за його правовою природою. Оскільки це, як і все, що вони намагаються зробити, псевдо-, квазі-, ерзац- явище, яке не буде відповідати чинному законодавству, а значить, не тягнутиме за собою юридичних наслідків, крім кримінальної відповідальності для організаторів, пособників та виконавців", - заявив спікер.

Він підкреслив, що навіть спроби проведення такого псевдореферендуму не матимуть нічого спільного ані з чинним українським законодавством, ані з такою формою безпосередньої демократії, як референдум: 

  • по-перше, відповідно до ст. 73 Конституції України виключно всеукраїнським референдумом вирішуються питання про зміну території України. Місцевий референдум не може розв'язувати такі питання;
  • по-друге, проведення обласних чи міських референдумів є незаконним і неможливим, адже в нашому правовому полі поки немає закону про місцеві референдуми;
  • по-третє, відповідно до ч. 1 ст. 19 закону «Про правовий режим воєнного стану» в умовах воєнного стану забороняється проведення всеукраїнських та місцевих референдумів.

"І на завершення: Херсон, як й інші міста України – це Україна не тільки географічно, а й за своїм духом та силою. Тому окупанту та всім його незграбним намаганням знищити Українську державність один шлях – за його ж військовим кораблем" – зазначив Стефанчук.

Як повідомлялося, у ЗМІ з’явилася інформація щодо підготовки російськими військовими формуваннями псевдореферендуму про створення так званої "херсонської народної республіки".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-