Посол України в Нідерландах: У Гаазі мають бути розкриті російські маніпуляції та розвінчані міфи

Посол України в Нідерландах: У Гаазі мають бути розкриті російські маніпуляції та розвінчані міфи

Укрінформ
Україна наполягає, що на окупованих територіях Донецької та Луганської областей українською стороною не здійснювалось жодної діяльності, яка могла б кваліфікуватись як геноцид, і завдання української сторони довести це під час слухань у Міжнародному суді ООН у справі щодо звинувачень у геноциді.

Як повідомляє Укрінформ про це у своєму Фейсбуці написав посол України в Нідерландах Максим Кононенко.

“У Міжнародному суді ООН розпочались слухання за позовом України проти Росії у справі щодо звинувачень в геноциді. Назва і природа справи повністю відповідають особливості ситуації. Зазвичай, держави доводять на підставі положень Конвенції від 1948 року наявність геноциду. Але це сьогодні не наш випадок, завдання української сторони полягає у доведенні його відсутності. Ми стверджуємо, що на окупованих територіях Донецької та Луганської областей українською стороною не здійснювалось жодної діяльності, яка могла б кваліфікуватись як геноцид”, - наголосив він.

За словами дипломата, доведення цього здавалось би теоретичного питання має надзвичайну практичну вагу: якщо немає геноциду, то у Росії немає жодних правових підстав для “обмеженої військової операції” в Україні, немає жодного виправдання для її збройної агресії проти українського народу

Він також підкреслив, що російські маніпуляції мають бути розкриті, міфи розвінчані.

“Але насамперед мають бути вжиті попередні запобіжні заходи з метою збереження людських життів і припинення кровопролиття. Сьогодні Україна звертається до Суду з клопотанням зробити такі приписи: РФ має негайно зупинити військові дії на території України, РФ повинна невідкладно забезпечити, щоб будь-які військові та інші збройні підрозділи під її контролем чи впливом припинили участь у військових діях”, - підкреслив він.

Кононенко зазначив, що Міжнародне правосуддя працює повільно, але невідворотно

Як повідомляв Укрінформ, судові засідання були призначені на 7 і 8 березня 2022 року з 10:00 до 13:00 за місцевим часом.

Варто зазначити, що в даному випадку йдеться про слухання у справі щодо звинувачень у геноциді, відповідно до Конвенції про запобігання злочину геноциду і покарання за нього. На третій день російського вторгнення Україна направила позов проти Росії до Міжнародного суду ООН з вимогою притягнути агресора до відповідальності за спотворення поняття геноциду. Адже Росія задля виправдання свого нападу фактично намагається змінити реальність. Тож фактично суд має вирішити, чи був в Україні здійснений геноцид. Справа в тому, що Росія, як завжди, намагається все перекрутити, мовляв, Україна начебто винна в геноциді у Донецькій та Луганській областях, і тому Росія була змушена застосувати військову силу.

24 лютого президент РФ Володимир Путін оголосив про початок вторгнення в Україну. Російські війська обстрілюють та руйнують ключові об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл із використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

В Україні запровадили воєнний стан та оголосили загальну мобілізацію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-