Британія в ООН: Уперше держава напала на працюючу АЕС

Британія в ООН: Уперше держава напала на працюючу АЕС

Укрінформ
Росія має виконувати вимоги Женевської конвенції й інших основоположних документів щодо захисту ядерних об’єктів, негайно припинити обстріли Запорізької АЕС, вивести війська з України та долучитися до мирного процесу переговорів.

З таким закликом виступила на екстреному засіданні Ради Безпеки ООН у зв'язку з атакою на Запорізьку АЕС постійний представник Великої Британії при Організації посол Барбара Вудворд, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Це вперше держава напала на працюючу АЕС із ядерним паливом. Міжнародне право вимагає особливого захисту ядерних об’єктів. І тут дуже важко розгледіти, як дії Росії відповідають її зобов’язанням за статтею 56 Додаткового протоколу Женевської конвенції»,- заявила британська представниця.

Вона зауважила, що жодної такої атаки не має статися знову.

«Навіть у розпалі незаконного вторгнення в Україну Росія повинна не допускати боїв навколо атомних об’єктів та (мусить) захищати їхню безпеку», - наголосила посол.

За словами Вудворд, Путін лише напередодні заявляв, що його «спеціальна операція», яка, по суті, є повномасштабною війною в Україні, йде за планом. «Але кожен, хто сидить за цим столом (Радбезу ООН – ред.) знає, що це неправда. Путін недооцінив потужну стійкість та волю всього українського народу протистояти його вторгненню», - наголосила постпред Британії.

Вона додала, що господар Кремля також недооцінив реакцію всього світу: «Сто сорок один голос на Генеральній Асамблеї, як і безпрецедентні санкції проти Росії, демонструють потужність глобальної відповіді».

Дипломат додала, що кожен день війни призводить до більших руйнувань, страждань та ризиків для міжнародного миру й безпеки.

«Це має припинитися! Ми закликаємо Росію припинити це насильство, вивести свої війська та долучитися до серйозних мирних переговорів», - заявила постпред Британії при ООН.

Як повідомляв Укрінформ, у п’ятницю в Нью-Йорку проходить екстрене засідання Ради Безпеки ООН з приводу останньої атаки російських загарбників на Запорізьку АЕС в Україні.

24 лютого президент РФ Володимир Путін оголосив про початок вторгнення до України. Російські війська обстрілюють та руйнують ключові об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст та сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

В Україні запроваджено воєнний стан та оголошено загальну мобілізацію.

Україна офіційно направила позов проти Російської Федерації до Міжнародного суду ООН у Гаазі.

Прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан ініціював початок розслідування ситуації в Україні.

38 країн направили спільне звернення до МКС провести розслідування військових злочинів Росії в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-