Київ сподівається на новий «Нюрнберг» для керівництва Росії за їхні злочини в Україні

Київ сподівається на новий «Нюрнберг» для керівництва Росії за їхні злочини в Україні

Заява
Укрінформ
У Міністерстві закордонних справ сподіваються, що вище військово-політичне керівництво Росії обов'язково відповість за кожний свій злочин в Україні на міжнародному судовому процесі на зразок Нюрнберзького.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у заяві МЗС після рішення Міжнародного кримінального суду почати офіційне розслідування щодо ситуації в Україні.

У зовнішньополітичному відомстві зазначили, що поруч із ситуаціями в Криму та на Донбасі, існують підстави стверджувати, що війська агресора продовжують вчиняти воєнні злочини та злочини проти людяності.

У МЗС зауважили, що попри те, що Україна не є стороною Римського Статуту, наша держава визнала його юрисдикцію ad hoc на підставі заяв, поданих раніше. Зокрема, Україна подала дві заяви до Міжнародного кримінального суду. Перша стосувалась подій, які мали місце в Україні у період з 21 листопада 2013 року до 22 лютого 2014 року, а друга заява стосувалась продовження скоєних злочинів в період з 20 лютого 2014 року.

«Аналіз цих двох заяв дав Офісу Прокурора усі підстави стверджувати про вчинення воєнних злочинів та злочинів проти людяності. Вище військово-політичне керівництво Росії обов'язково постане перед Міжнародним кримінальним судом та відповість за кожний вчинений злочин. Це буде Нюрнберзький процес 21-го століття», – переконані у зовнішньополітичному відомстві.

Як повідомлялося, Україна подала до Міжнародного суду ООН позов проти Росії за вторгнення під приводом неправдивих заяв про «геноцид» російськомовного населення країни.

Кілька груп розпочали збирати докази воєнних злочинів для використання в майбутніх судових процесах у МКС та в інших інстанціях.

Засновник журналістського розслідувального агентства Bellingcat Еліот Гіґґінс заявив, що працює з іншими організаціями над збиранням доказів, які будуть прийняті в суді.

24 лютого за вказівкою президента країни-агресора Володимира Путіна Росія розпочала війну із Україною. Російські війська шостий день поспіль обстрілюють та знищують ключові об'єкти інфраструктури, ракети поцілюють у житлові будинки. В Україні запровадили воєнний стан та оголошено загальну мобілізацію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-