Білорусь така ж країна-агресор, як і Росія – Веніславський

Білорусь така ж країна-агресор, як і Росія – Веніславський

Укрінформ
Білорусь відповідно до міжнародних норм така сама країна-агресор, як і Росія, Україна розглядає її як союзника РФ, а не посередника.

Про це сказав представник Президента України в Конституційному суді Федір Веніславський в ранковому ефірі радіостанції «Эхо Москвы», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Відповідно до Конвенції ООН N 3314, країна, яка надає свою територію або свій повітряний простір для завдання ударів по третій країні, є агресором. Тобто в цьому випадку Російська Федерація разом з Республікою Білорусь є країнами, які ведуть агресивну війну проти України. Тому говорити про те, що Республіка Білорусь є посередником, немає жодних правових підстав – це сторона конфлікту, ми її так і розглядаємо», - сказав Веніславський.

У відповідь на репліку ведучого, що жодна з країн не оголошувала війни іншій, народний депутат зауважив, що в Україні запроваджено воєнний стан.

«Це означає, що українська сторона живе за умовами воєнного часу – всі органи влади діють під керівництвом військових адміністрацій, створено Ставку Верховного Головнокомандування, тобто триває повноцінна війна. Юридичні тонкощі – оголошували чи не оголошували війну – в цьому випадку жодного значення не мають, тому що РФ відповідно до міжнародних документів, за оцінками ООН, ОБСЄ та багатьох країн розв'язала війну, а не якусь спецоперацію», - наголосив представник Президента України в Конституційному суді.

Як повідомлялося, Президент України Володимир Зеленський 27 лютого повідомив, що провів розмову з Олександром Лукашенком. За результатами розмови домовлено, що українська делегація зустрінеться з російською без попередніх умов на українсько-білоруському кордоні в районі річки Прип'ять.

Лукашенко взяв на себе відповідальність за те, що "на час проїзду, перемовин та повернення української делегації всі літаки, вертольоти та ракети, розміщені на білоруській території, залишаться на землі".

24 лютого президент РФ Володимир Путін оголосив початок вторгнення в Україну.

У країні запроваджено воєнний стан та оголошено загальну мобілізацію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-