Росія тримає питання потенційного вступу України в НАТО як casus belli – Шольц

Росія тримає питання потенційного вступу України в НАТО як casus belli – Шольц

Укрінформ
Трансатлантична спільнота добре підготувалась до дій у разі агресії Росії проти України, але також готова до переговорів з Москвою за умови, що їх предметом не можуть бути основні принципи та цінності.

Про це заявив канцлер ФРН Олаф Шольц під час виступу на Мюнхенській безпековій конференції, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Основоположні принципи не є предметом торгу та обговорення, Росія погодилась з ними. І вони включають у себе право обирати альянси», - сказав Шольц.

«Росія тримає питання потенційного вступу України в НАТО як casus belli. Це парадоксально, адже наразі взагалі немає рішення щодо цього, … питання не стоїть на порядку денному та не буде в осяжному майбутньому, і Путін це знає… Ми маємо в Європі конфлікт навколо питання, яке навіть не стоїть на порядку денному, це неприйнятно», - підкреслив канцлер.

Читайте також: НАТО і далі слідкуватиме за намірами Росії діяти «під фальшивим прапором»

Він додав, що НАТО та ЄС не є агресивними структурами та «не запрошували Путіна робити те, що він робить».

Західні партнери, зазначив він, попередили Росію, що військова агресія проти України буде «величезною помилкою» і що вони «цього не дозволять». Шольц сказав, що під час нещодавніх переговорів з Володимиром Путіним попередив того, що будь-яка подальша агресія проти територіальної цілісності України матиме високу ціну – політичну, економічну та геостратегічну.

«Ми підготувалися набагато краще, ніж ми були в схожих ситуаціях раніше. Ми зможемо негайно вжити заходів щодо санкцій, якщо дійде до воєнної агресії», - запевнив глава німецького уряду.

Читайте також: США допомогли зірвати плани РФ з «фальшивим прапором» – сенатор

Трансатлантична спільнота, запевнив Шольц, готова до переговорів, але за чіткого розділу неприйнятних вимог та законних вимог щодо безпеки, адже на кону стоїть не менше, ніж мир у Європі.

«Якомога більше дипломатії, але без наївності», - мета, яку ставить Захід. За словами Шольца, партнери використовують усі канали комунікації, готові використовувати «навіть найменші віконця» для пошуку виходу з кризи. Але шлях до миру коротким не буде, попередив канцлер, нагадавши, що все, що потрібно для військового вторгнення, присутнє наразі поблизу України.

Шольц повторив, що немає жодного виправдання розміщенню 100 тисяч російських солдатів поблизу кордонів України.

Читайте також: «Нам відомий сценарій РФ»: розвідка Британії заявила, що викрила плани Кремля щодо України

Мир у Європі може бути збережений лише за умови визнання та непорушності кордонів, це єдиний принцип, який може гарантувати безпеку, підкреслив канцлер ФРН.

Він також запевнив, що Німеччина є і готова й надалі залишатися найбільшим донором, фінансовим контрибутором в економічну стабілізацію України.

Мюнхенська безпекова конференція проходить 18-20 лютого офф-лайн. Участь у ній беруть близько 30 голів держав і урядів, у тому числі Президент України Володимир Зеленський, і понад 100 міністрів.

Фото: Twitter/Munich Security Conference

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-