Польща поки не планує евакуювати дипломатів з України

Польща поки не планує евакуювати дипломатів з України

Укрінформ
Уряд Польщі поки не розглядає можливості евакуації свого дипломатичного персоналу з України. Варшава зосереджується на діях по деескалації ситуації навколо кордонів України.

Про це в ефірі польського телеканалу Polsat News сказав речник уряду РП Пьотр Мюллер, передає Укрінформ.

«На даний момент такого рішення не прийнято. Під час візиту до Києва (прем'єра Матеуша Моравецького 1 лютого – ред.) ми сигналізували, що якщо не буде такої необхідності, то таке рішення не ухвалюватиметься», - підкреслив Мюллер.

Він зазначив, що на території України перебуває багато поляків, зокрема і громадян України польського походження. Польські дипломатичні установи надають їм усіляку необхідну допомогу.

Речник польського уряду зауважив, що МЗС Польщі офіційно закликало громадян країни, якщо це не вкрай необхідно, утриматися від поїздок в Україну.

За його словами, офіційна Варшава зараз зосереджується на максимальній підтримці України, зокрема у військовій сфері, “адже безпечна Україна означає безпечну Польщу”. “Ми зосередилися на підтримці України, аби при можливому наступі його можна було відбити. До росіян має піти однозначний сигнал, що такий напад на Україну означав би, що вся міжнародна спільнота відповість рішучими і дуже серйозними санкціями, які дуже боляче вдарять по ній”, - сказав Мюллер.

Він також не виключив, що у разі найгіршого сценарію розвитку подій спостерігатиметься наплив біженців з України до Польщі. Тому воєводи зараз перевіряють можливості своїх регіонів щодо потенційного розміщення біженців. Проте речник висловив переконання, що захист кордонів України буде ефективним і до найгіршого сценарію не дійде.

Читайте також: Посол Німеччини заявила, що залишається у Києві

Як інформувало агентство, напередодні глава МВС Польщі Маріуш Камінський повідомив, що Польща готується до різних сценаріїв розвитку подій в Україні, зокрема і прийому значної кількості біженців.

Як поінформував у суботу у Твіттері мер міста Цєханув (Мазовецьке воєводство, схід Польщі) Кшиштоф Косінський, воєводи направили мерам міст листи з проханням упродовж 48 годин надати перелік об’єктів, які можуть бути використані для прийому біженців, кількості людей, котрих там можна прийняти, часу на підготовку таких об’єктів та необхідних для цього коштів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-