Позов Януковича до Ради: суд запланований на 16 лютого

Позов Януковича до Ради: суд запланований на 16 лютого

Укрінформ
Засідання Окружного адміністративного суду Києва за позовом експрезидента Віктора Януковича до Верховної Ради України заплановане на середу, 16 лютого.

Як передає Укрінформ, про це представник Верховної Ради у Конституційному суді, народний депутат Ольга Совгиря повідомила у Телеграмі.

«На 16 лютого о 10:15 заплановано судове засідання в Окружному адміністративному суді м. Києва за позовом Януковича В.Ф. до Верховної Ради України про встановлення відсутність у Верховної Ради України компетенції (повноважень) на прийняття актів про самоусунення Президента України (справа № 640/34786/21)», - зазначила Совгиря.

За її словами, Рада в цій справі подала п’ять різних клопотань, зокрема:

про залишення позову без розгляду, у зв’язку з порушенням строків звернення до суду;

про передачу справи за виключною підсудністю до Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду як суду першої інстанції;

про закриття провадження у справі у зв’язку з відсутністю суб’єктного складу сторін, необхідного для компетенційного спору;

про закриття провадження у справі у зв’язку з тим, що даний спір не лише не підпадає під юрисдикцію адміністративних судів, а взагалі не підлягає судовому розгляду;

про закриття провадження у справі у зв’язку з конституційністю спірних правовідносин.

Також була подана заява про відвід судді Ігоря Качура у зв’язку із тим, що він раніше входив до складу уряду Януковича – обіймав посаду заступника міністра промислової політики.

«Наразі про результати їх розгляду інформація до Верховної Ради досі не надходила», - додала Совгиря.

Читайте також: Януковичу оголосили підозру у підбурюванні до дезертирства

Як повідомляв Укрінформ, у ніч на 22 лютого 2014 року Янукович під час Революції Гідності втік з Києва і припинив виходити на зв'язок.

Верховна Рада 22 лютого 2014 року ухвалила постанову про самоусунення Януковича від виконання президентських обов'язків і призначила позачергові вибори глави держави.

У січні 2019 року Оболонський районний суд Києва засудив Януковича до 13 років позбавлення волі за державну зраду та пособництво у веденні агресивної війни проти України з боку Російської Федерації.

6 грудня 2021 року Янукович подав в ОАСК позов до Верховної Ради.

30 грудня ОАСК відкрив провадження за позовом Януковича до Верховної Ради щодо усунення його з президентської посади.

Як зазначила Совгиря, позивач просить встановити відсутність у Верховної Ради повноважень на ухвалення актів про самоусунення президента.

14 січня поточного року Янукович подав до ОАСК ще один позов проти Верховної Ради, у якому вимагає визнати відсутність у Верховної Ради повноважень позбавляти звання Президента України у спосіб інший, окрім як шляхом імпічменту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-