САП просить для Кузьміних арешт, застава – менше як 50 тисяч

САП просить для Кузьміних арешт, застава – менше як 50 тисяч

Укрінформ
Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) просить у Вищому антикорупційному суді (ВАКС) обрати для народного депутата України Сергія Кузьміних запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на 60 діб із можливістю внесення застави у розмірі 49 620 гривень.

Про це заявив у ВАКС під час засідання з обрання запобіжного заходу Кузьміних прокурор САП, передає кореспондент Укрінформу.

“Прошу суд застосувати до підозрюваного Кузьміних Сергія Володимировича запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб з можливістю внесення застави у розмірі 49 620 грн”, - поінформував він.

На думку прокурора, тримання під вартою — єдиний запобіжний захід, який зможе забезпечити належну процесуальну поведінку підозрюваного.

Водночас, як уточнив представник САП, відповідно до ч. 3 ст. 183 КПК України, суд при визначенні такого запобіжного заходу зобов'язаний визначити й альтернативний запобіжний захід у вигляді застави, і в цьому випадку максимальна її сума становить 49 620 грн.

Говорячи про можливість визначення інших запобіжних заходів щодо Кузьміних, зокрема, щодо лише однієї застави в сумі 49 620 грн, прокурор зазначив, що, на думку сторони обвинувачення, втрата такої суми не зможе запобігти низці ризиків, і що така сума для Кузьміних не є суттєвою.

Читайте також: Питання про арешт Кузьміних постало, коли депутат проігнорував п'ять викликів до НАБУ - Ситник

Щодо застосування такого запобіжного заходу як домашній арешт, він уточнив, що домашня ізоляція, на думку прокуратури, не зможе забезпечити належного контролю органу досудового розслідування за належною поведінкою парламентарія.

Стосовно такого запобіжного заходу як особиста порука, то прокурор САП уточнив, що відповідних клопотань до суду не надходило, тому такий запобіжний захід не може бути застосований до Кузьміних.

Говорячи про особисте зобов’язання, прокурор зазначив, що правоохоронці вважають, що цей запобіжний захід “жодним чином не зможе забезпечити належної процесуальної поведінки підозрюваного”.

Прокурор САП нагадав, що раніше Кузьміних перебував у розшуку, ухилявся від органу досудового розслідування та суду. Також, за його словами, низка свідків знаходиться у службовій і фінансовій залежності від Кузьміних.

Окремо він повідомив, говорячи, серед іншого, щодо ризику для народного депутата вчинити інший злочин, що, відповідно до матеріалів НСРД, злочинна діяльність Кузьміних має систематичний характер.

“Процесуальна поведінка Кузьміних не те що не є бездоганною, вона є незадовільною. За останні два тижні підозрюваний встиг побувати у розшуку, чотири рази не з'явитися на явку до органу досудового розслідування, також не з'явитися до суду і бути затриманим. Вважаємо, що така процесуальна поведінка є неналежною”, - заявив прокурор САП.

Окремо, говорячи про розслідування у справі, в якій фігурує Кузьміних, прокурор зазначив, що наразі по цьому провадженню призначено експертизи, проведення яких триває, також у справі здійснюється допит свідків, які ще не були допитані, і уточнив, що обсяг слідчих дій у цій справі є досить об'ємним.

Як повідомляв Укрінформ, Національне антикорупційне бюро разом зі Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою затримали народного депутата Сергія Кузьміних за підозрою в одержанні 558 тисяч гривень неправомірної вигоди.

31 січня генеральний прокурор України Ірина Венедіктова підписала повідомлення про підозру Кузьміних, якого 28 січня детективи НАБУ затримали на хабарі 558 тис. грн. За даними слідства, депутат начебто отримав кошти за сприяння в укладенні контрактів між приватними компаніями та лікарнею в Житомирській області.

Голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія заявив, що, в разі доведення вини, Кузьміних повинен нести відповідальність згідно із законом.

Сам народний депутат України звернувся до голови партії «Слуга народу» Олени Шуляк та Арахамії з проханням про тимчасове виключення зі складу фракції з можливістю повернутися, якщо буде доведена його невинуватість.

Депутат уже набув статусу підозрюваного і має прибувати до слідчого, прокурора або суду за першою вимогою. Однак, за даними Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, Кузьміних проігнорував три виклики на заплановані слідчі дії.

Національне антикорупційне бюро оголосило Кузьміних в розшук через систематичну неявку підозрюваного на виклики правоохоронних органів, відсутність його за місцем проживання, переховування від детективів НАБУ.

4 лютого Кузьміних повідомив, що не переховується від НАБУ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-