Санкцій проти Путіна і чиновників РФ «заморозять» $1,5 трильйона – експерт

Санкцій проти Путіна і чиновників РФ «заморозять» $1,5 трильйона – експерт

Укрінформ
У разі запровадження персональних санкцій проти президента РФ Володимира Путіна та інших російських чиновників у разі "значної ескалації" на Заході буде заморожено близько 1,5 трлн доларів.

Про це заявив військовий експерт Михайло Притула в ефірі телеканалу "Дом", передає Укрінформ.

Військовий експерт нагадав, що коли Путін став виконувачем обов'язків президента Росії після того, як цю посаду залишив Єльцин, негайно великі суми російських грошей пішли в міжнародні банки (у США, Європу). Вони перетворювалися на вклади, на валюту першої категорії.

"Наприклад, до початку війни з Грузією у 2008 році сума виведених активів становила 586 млрд доларів", — зауважив Притула.

За його словами, відтоді гроші продовжують накопичувати, це називається міжнародним резервом. Раніше статистика міжнародних резервів була доступна на сайті Центрального банку Росії, проте нині вона прихована.

"Але відтоді Путін вивів понад 3 трлн дол. Ці гроші витрачаються на надання певних кредитів, щоби ці гроші йшли не на якісь особисті рахунки, а на фірми, компанії. Тобто, це вкрадені в Росії гроші, які фінансують на сьогодні частково економіку Європи та економіку США, з якими Путін начебто зібрався воювати", — пояснив ситуацію Притула.

За його словами, у разі запровадження санкцій близько 1,5 трлн дол. будуть заморожені, і це стане відчутним ударом по Росії.

Читайте також: Росія евакуює своїх дипломатів та їхні родини з України – NYT

"Крім того, Росія не виробляє речі, які вона могла б виробляти, а закуповує їх, наприклад у Китаї. Російська економіка щомісяця витрачає на закупівлю товарів першої необхідності приблизно 50 млрд дол. Це все що завгодно, починаючи з ліків, запчастин, пально-мастильних матеріалів... Якщо обмежити ці грошові потоки — тобто 50 млрд дол., що досить багато, — то російська економіка зупиниться протягом одного місяця", — переконаний експерт.

Тому, на його думку, ці санкції будуть досить болючими для Російської Федерації.

"Чи болісні вони для Путіна персонально? Напевно, ні, тому що гроші він сховав, може, на Схід перевів. Він сидить "у бункері", його це не стосується", — упевнений Притула.

Він додав, що дані про формування міжнародного резерву та кількість грошей — це не припущення, а офіційна інформація Центрального банку РФ.

Як повідомляв Укрінформ, сенатори від Демократичної партії США 12 січня представили законопроєкт про запровадження санкцій проти російських чиновників у випадку вторгнення РФ в Україну. Він передбачає запровадження санкцій проти чиновників Росії включно з президентом Володимиром Путіним, а також банківського сектору країни, якщо Росія вчинить «військові чи ворожі дії в Україні або проти України». Крім того, пропонується надання Україні 500 млн доларів додаткової допомоги у сфері безпеки у разі вторгнення Росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-