Кібератака на Україну: СБУ розслідує причетність російських спецслужб

Кібератака на Україну: СБУ розслідує причетність російських спецслужб

Укрінформ
СБУ разом із Держспецзв'язку та кіберполіцією розслідують кібератаку на сайти органів державної влади, зокрема причетність до неї РФ.

Про це повідомляє пресцентр СБУ, передає Укрінформ.

"Наприкінці дня ми можемо з великою ймовірністю стверджувати, що мала місце так звана supply chain attack, тобто атака через ланцюжок поставок. Зловмисники зламали інфраструктуру комерційної компанії, що мала доступ з правами адміністрування вебресурсів, постраждалих внаслідок атаки", - заявили у спецслужбі.

В СБУ зазначили, що важливим завданням було встановити метод реалізації атаки, зібрати цифрові докази, а також у стислі строки відновити працездатність вебресурсів.

"Наразі можна говорити, що є окремі ознаки причетності до інциденту хакерських груп, пов’язаних зі спецслужбами РФ", - підкреслили у відомстві.

Читайте також: Кібератака на Старий Новий рік: це не поляки, це відомо хто…

Зазначається, що на вихідних фахівці продовжать розслідування з метою встановлення замовників і подальшої офіційної атрибуції. Всі деталі події документуються в межах раніше відкритого кримінального провадження СБУ.

За інформацією відомства, загалом було атаковано понад 70 державних вебсайтів, 10 з яких зазнали несанкціонованого втручання. Контент сайтів при цьому змінено не було, а витоку персональних даних не відбулося.

Наразі роботу більшості вебресурсів відновлено.

Повідомляється також, що з ініціативи СБУ було відключено низку критичних державних ресурсів, у т. ч. портал державних послуг "Дія", до локалізації технічної проблеми та з метою недопущення поширення атаки. Мобільний застосунок Дія працював і працює в штатному режимі.

Читайте також: Данілов: Упевнений на 99,9%, що за кібератакою на Україну стоїть Росія

"Разом з тим повідомлення про експлуатацію хакерами конкретної вразливості системи керування контентом, що протягом дня з'являлося в медіа, було лище однією з версій, що опрацьовувалась", - заявили в СБУ.

Як повідомляв Укрінформ, у ніч із 13 на 14 січня хакери масово атакували українські урядові сайти. Зокрема, йдеться про вебресурси Міносвіти, МЗС, Мінмолодьспорту, Міненерго, Мінагрополітики, Мінветеранів, Мінекології, ДСНС, Держказначейства тощо.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-