Байден готовий запропонувати Путіну скорочення військ у Східній Європі - NBC

Байден готовий запропонувати Путіну скорочення військ у Східній Європі - NBC

Укрінформ
Адміністрація президента США Джо Байдена готова запропонувати Росії обговорення можливості скорочення чисельності американських і російських військ та військових навчань у Східній Європі.

Про це повідомляє NBC News із посиланням на власні джерела в Білому домі та органах національної безпеки Сполучених Штатів.

Як передає Укрінформ, за даними видання, обговорення може стосуватися масштабних військових навчань, що проводяться обома державами, чисельності американських військ, розміщених у країнах Балтії та Польщі, завчасного повідомлення Росією про перекидання військ та ракетних установок «Іскандер» на територію Калінінградської області.

Адміністрація «складає список варіантів зміни позиції сил у Європі, щоб обговорити їх із Росією на переговорах», - сказав співбесідник видання. Якщо Росія виявить бажання обговорити скорочення своєї присутності в регіоні, США готові запропонувати конкретні кроки.

Для будь-якої зміни військової присутності США в Європі Росія повинна буде зробити еквівалентні кроки зі скорочення своїх сил, і самого відведення російських військ від України буде недостатньо.

З більш як 70 000 американських військовослужбовців, розміщених у Європі, близько 6000 дислокуються в Східній Європі, переважно на ротаційній основі, включаючи 4000 – у Польщі. Інші країни НАТО також утримують тисячі військовослужбовців у регіоні на ротаційній основі для зміцнення східного флангу Альянсу.

"Адміністрація Байдена також підготувала новий пакет військової допомоги США Україні на додаток до тієї, що вже надходить до Києва", - повідомили джерела.

Крім попередження про санкції, адміністрація США готова застерегти Москву, що в разі захоплення Росією нових територій в Україні, Сполучені Штати підтримуватимуть українські сили опору й розширять військову присутність НАТО в Східній Європі.

Зокрема США працюють з іншими членами альянсу НАТО над організацією доставлення переносних зенітних ракет Stinger. Ці ракети раніше запросив український уряд.

Колишні співробітники служби національної безпеки і високопоставлені військові офіцери у своєму листі президенту Байдену закликали Білий дім до додаткових кроків, щоб запобігти новому вторгненню Росії, замість того, щоб чекати, поки воно почнеться.

Вони попросили надати більше зброї Україні вже зараз, направивши Києву ракети Stinger і почавши додаткові поставки протитанкових ракет Javelin з радарами для відстеження артилерійського вогню.

Залишається незрозумілим, чи відкрита Росія для діалогу й компромісу і чи дотримуватиметься заявлених позицій, які Вашингтон вважає неприйнятними та необґрунтованими, включаючи гарантії того, що Україні ніколи не дозволять вступити до НАТО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-