Клімкін не виключає тиску Заходу задля «гібридного» виконання Україною мінських домовленостей

Клімкін не виключає тиску Заходу задля «гібридного» виконання Україною мінських домовленостей

Укрінформ
Ексміністр закордонних справ Павло Клімкін не виключає тиску колективного Заходу на Україну задля «гібридного» виконання нами мінських домовленостей і закликає до чесної та реалістичної суспільної дискусії щодо цих питань.

Таку думку він висловив у статті для "Дзеркала тижня", передає Укрінформ.

Дипломат зауважив, що на Заході немає консенсусу щодо оптимальних шляхів деокупації Донбасу, але там добре розуміють, що у сьогоднішній ситуації примусити Москву до радикальних поступок політичної волі немає. Водночас ситуація нагромадження на наших кордонах російського озброєння та російських військ дуже турбує Захід.

«У Вашингтоні та Берліні вважають, що повернення окупованого Донбасу неможливе без компромісів із боку України: неважливо, в яких межах — мінських чи інших домовленостей… «Гібридне» виконання нами мінських домовленостей, імовірно, вдовольнило б ключові європейські країни. Це знизило б градус напруги, дало змогу Заходу домовлятися з РФ стосовно інших питань, а також не в останню чергу надовго зняло б питання просування України до НАТО та ЄС», - написав Клімкін.

На його думку, Сполучені Штати не хочуть і не дозволять кардинального покращення позицій РФ в Україні, але також можуть бути зацікавлені у бодай ситуативних домовленостях.

«Як у ЄС, так і в США багато говорять про зростання внутрішньополітичної нестабільності в Україні. Вони вважають, що це дає РФ додаткові козирі й може призвести до лавиноподібних наслідків. Це означає, що тиск на Україну з метою принаймні «гібридного» виконання мінських домовленостей є цілком імовірним. «Гібридність» тут означає логіку та послідовність кроків так, як їх розуміє Захід», - зазначив ексміністр.

У цьому контексті він зауважив, що Україні потрібна чесна й реалістична суспільна дискусія щодо цих питань.

«Ми маємо визначитися, що саме робити, аби деокупація Донбасу не перетнула точку неповернення, після якої це буде питання віддаленої перспективи на декілька поколінь…Тому розуміння, чи готові ми в принципі на компроміси і які саме, критично необхідне. Ціна компромісів або їх відсутності має бути принаймні зрозумілою для суспільства», - вважає Клімкін.

На його переконання, наша логіка має бути зрозумілою колективному Заходу, як США, так і ЄС. «Це дедалі важче зробити, й може стати майже неможливим — та допустити останнього аж ніяк не можна. Захід має довіряти нам, нашим обіцянкам — що ми можемо зробити і що є неприпустимим за будь-яких умов», - зауважив дипломат.

Він застеріг, що кардинальна зміна ситуації на тимчасово окупованому Донбасі, непроста внутрішньополітична ситуація в Україні та геополітика, що стрімко змінюється, вже не дають змоги «петляти» й тягнути час, як ми наразі робимо.

«Подальше затягування часу й прагнення будь-якого варіанту замороження ситуації може нам дуже дорого обійтися в майбутньому, і платою будуть можливі домовленості щодо України. Всі підвищують ставки, розуміючи, що час настав, і ми можемо стати такою ставкою», - спрогнозував Клімкін.

Підсумовуючи, він зауважив, що в будь-якому разі зовнішня політика зразка 2021 року без наполегливості у 2022-му вже не працюватиме.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-