Поділ Європи, на кшталт «нової Ялти», є неможливим  - Боррель

Поділ Європи, на кшталт «нової Ялти», є неможливим - Боррель

Укрінформ
Новий поділ Європи між світовими силами, на кшталт «нової Ялти», є неможливим, тож всі питання європейської безпеки мають вирішуватися за участю європейців, а також України, яка є частиною Європи.

Про це сьогодні під час пресконференції за підсумками поїздки на лінію розмежування на сході України заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Вони (РФ – ред.) не лише нарощують війська на кордонах у дуже незвичний спосіб, але також зробили цей запит на обговорення двох проєктів договорів про безпеку в Європі. Але ми зараз не живемо в часи Ялти. Окреслення сфер впливу між двома великими силами є неможливим у 2021-2022 роках. Безпека Європи й безпека України, тому що Україна є частиною Європи, є чимось таким, що зачіпає, перш за все, українців і європейців», - наголосив високий представник ЄС.

Боррель підкреслив, що його візит до України є підтвердженням повної підтримки Європейським Союзом незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, готовності ЄС працювати разом з Україною для деескалації конфлікту. Це прагнення знизити напругу та шукати рішення шляхом переговорів йде поряд із твердою позицією та рішучими зобов’язаннями з боку Європейського Союзу, що будь-яка військова агресія проти України матиме для Росії масивні наслідки й дуже важку ціну, заявив він.

«Не може бути жодної безпеки Європи без безпеки України. Зрозуміло, що будь-які обговорення щодо європейської безпеки мають включати Європейський Союз та Україну. Будь-які дискусії щодо України мають відбуватися за участю України. Будь-які розмови щодо безпеки Європи не можуть відбуватися не лише без консультацій, але без прямої участі європейців. Саме тому ми перебуваємо у сильній координації з США, НАТО та іншими близькими за переконаннями партнерами. Це є частиною нашої підтримки України, яку ми висловили сьогодні», - сказав Боррель.

Як повідомляв Укрінформ, 4-6 січня високий представник Європейського Союзу із закордонних справ та політики безпеки Боррель утретє здійснює візит до України на запрошення міністра закордонних справ Дмитра Кулеби. Глави української та європейської дипломатії 5 січня відвідали лінію розмежування в Луганській області, де ознайомилися з актуальною безпековою ситуацією в зоні російсько-українського збройного конфлікту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-