У ДБР пояснили, чому не прийняли депутатів із заявою про «злочин влади»

У ДБР пояснили, чому не прийняли депутатів із заявою про «злочин влади»

Укрінформ
У Державному бюро розслідувань заявляють, що невідкладний позачерговий прийом народних депутатів здійснюється у попередньо погоджений час і місце.

Як передає Укрінформ, про це ідеться у повідомленні ДБР.

ДБР діє винятково у межах Конституції України та чинного законодавства, зазначають у бюро.

"Звертаємо увагу народних обранців, що невідкладний позачерговий прийом народних депутатів здійснюється у попередньо погоджений час і місці. Це випливає з Рішення Конституційного Суду України від 10 квітня 2003 року у справі щодо офіційного тлумачення положень Закону України "Про статус народного депутата України", зауважили у ДБР.

Зокрема КСУ встановив, що положення частини другої статті 17 Закону України "Про статус народного депутата України" щодо права народного депутата України на невідкладний прийом "треба розуміти так, що невідкладним є позачерговий прийом народного депутата України з питань його депутатської діяльності, який не може бути відкладений на тривалий час і здійснюється керівниками та іншими посадовими особами розташованих на території України органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій, незалежно від їх підпорядкування і форм власності, громадських організацій і політичних партій раніше прийому інших посадових осіб та громадян відповідно до попередньо погоджених часу і місця".

Народні депутати, які сьогодні намагалися зайти до ДБР, завчасно не попередили представників бюро про свій намір потрапити на невідкладний прийом до керівництва, навіть більше- не узгоджували можливий його час, наголосили у ДБР.

Крім того, ідеться в повідомленні, у ДБР діють карантинні обмеження у зв’язку з епідемічною небезпекою поширення COVID-19.

"Тому депутати зайшли до будівлі, але не змогли потрапити до режимної частини бюро. Проте парламентаріям був запропонований алгоритм дій для вирішення по суті їхнього питання", - додали у ДБР.

Як повідомляв Укрінформ, лідеру “Європейської Солідарності”, п’ятому Президенту Петру Порошенку висунули підозру у державній зраді та сприянні діяльності терористичних організацій у справі про постачання вугілля з ОРДЛО.

Працівники ДБР разом зі співробітниками СБУ розслідують кримінальне провадження щодо організації злочинної схеми постачання вугілля із тимчасово окупованих територій та фінансування терористичних організацій "ЛНР" та "ДНР" групою громадян України на загальну суму близько 1,5 мільярда гривень.

У вересні-листопаді 2021 року у вказаному провадженні вже повідомлено про підозру одному із чинних народних депутатів та колишньому міністру енергетики.

Їх підозрюють у купівлі за державні кошти в ОРДЛО вугілля. На думку слідства, своїми діями фігуранти провадження поставили енергетичну сферу України у залежність від Російської Федерації та терористичних організацій. Що у свою чергу підірвало економічну безпеку держави у 2014-2015 роках, позбавило можливостей для диверсифікації джерел постачання енергетичних ресурсів, а також надало РФ більш широкі можливості для подальшого втручання у внутрішні справи України і ведення проти неї підривної діяльності.

Провадження здійснюється ч. 1 та ч. 3 ст. 258-5 (фінансування тероризму), ч. 1 ст. 111 (державна зрада) та ч. 1 ст. 258-3 (сприяння діяльності терористичної організації) ККУ.

Виконувач обов’язків генпрокурора Олексій Симоненко 20 грудня підписав повідомлення про підозру Порошенку у справі постачання вугілля з окупованих територій. Повідомлення про підозру підписав заступник генпрокурора, оскільки генпрокурор Ірина Венедіктова перебуває у відпустці.

Сьогодні, 23 грудня, народні депутати від “ЄС” принесли у Державне бюро розслідувань заяву про злочин влади у сфері енергетичної безпеки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-