Депутати від «Євросолідарності» принесли у ДБР заяву про злочин влади у сфері енергобезпеки

Депутати від «Євросолідарності» принесли у ДБР заяву про злочин влади у сфері енергобезпеки

Укрінформ
Народні депутати від парламентської фракції “Європейської солідарності” принесли у Державне бюро розслідувань заяву про злочин влади у сфері енергетичної безпеки. 

Як передає Укрінформ, про це повідомив журналістам співголова фракції Артур Герасимов.

“На відміну від цієї фейкової підозри (Петру Порошенку — ред.), реальний злочин коїться саме зараз, коли майже знищена енергетична незалежність України, коли мільярди доларів платяться за енергоносії країні-агресору і Білорусі. Саме тому депутати “Європейської солідарності” сьогодні прийшли до ДБР і вимагатимуть права невідкладного прийому у керівництва ДБР для того, щоб зареєструвати заяву про скоєння кримінального злочину”, - сказав він.

Нардепи від “ЄС” вважають, що, станом на грудень 2021 року, Україна знаходиться на межі енергетичної катастрофи, коли без зовнішньої допомоги країна безсила перед енергетичним шантажем Російської Федерації.

У партії вважають, що відповідальним за це є нинішній президент Володимир Зеленський.

“Аналогічні заяви про скоєння злочину будуть подані до Офісу генпрокурора та Служби безпеки”, - додав Герасимов.

Як повідомляв Укрінформ, лідеру “ЄС”, п’ятому президенту Петру Порошенку висунули підозру у державній зраді та сприянні діяльності терористичних організацій у справі про постачання вугілля з ОРДЛО.

Працівники ДБР разом зі співробітниками СБУ розслідують кримінальне провадження щодо організації злочинної схеми постачання вугілля із тимчасово окупованих територій та фінансування терористичних організацій «ЛНР» та «ДНР» групою громадян України на загальну суму близько 1,5 мільярда гривень.

У вересні-листопаді 2021 року у вказаному провадженні вже повідомлено про підозру одному із чинних народних депутатів та колишньому міністру енергетики.

Їх підозрюють у купівлі за державні кошти в ОРДЛО вугілля. На думку слідства, своїми діями фігуранти провадження поставили енергетичну сферу України у залежність від Російської Федерації та терористичних організацій. Що у свою чергу підірвало економічну безпеку держави у 2014-2015 роках, позбавило можливостей для диверсифікації джерел постачання енергетичних ресурсів, а також надало РФ більш широкі можливості для подальшого втручання у внутрішні справи України і ведення проти неї підривної діяльності.

Провадження здійснюється ч. 1 та ч. 3 ст. 258-5 (фінансування тероризму), ч. 1 ст. 111 (державна зрада) та ч. 1 ст. 258-3 (сприяння діяльності терористичної організації) ККУ.

Виконувач обов’язків генпрокурора Олексій Симоненко у понеділок, 20 грудня, підписав повідомлення про підозру п’ятому президенту Петру Порошенку у справі постачання вугілля з окупованих територій.

Повідомлення про підозру підписав заступник генпрокурора, оскільки генпрокурор Ірина Венедіктова перебуває у відпустці.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-