Передумов для розпаду монобільшості «Слуги народу» немає — політолог

Передумов для розпаду монобільшості «Слуги народу» немає — політолог

Укрінформ
Для розпаду більшості «Слуги народу» у Верховній Раді немає передумов. 

Таку думку в програмі «Украина на самом деле» телеканалу «Дом» висловив політолог Володимир Фесенко, передає Укрінформ.

Станом на 22 грудня у фракції «Слуга народу» налічується 242 депутати.

«Для юридичного збереження більшості потрібно 226 депутатів. І немає передумов для розпаду монобільшості… А те, що, скажімо, 20 людей вийдуть зі складу фракції, на мою думку, малоймовірно. Нічого подібного не було у попередній період. А чому тоді це станеться зараз? З яких таких причин?», — сказав Фесенко.

Вийти зі складу фракції без втрати депутатського мандату можуть лише депутати-мажоритарники, нагадав він.

«А якщо із фракції вийде депутат, який пройшов до парламенту за списками партії, він втратить мандат. І замість нього (до Ради) зайде інша людина за списком», — додав він.

Політолог зазначив, що ситуацію у фракції «Слуга народу» трохи розхитала відставка спікера Верховної Ради Дмитра Разумкова, але, за його словами, єдність більшості зберігається.

«Так, десь півтора десятки депутатів «Слуги народу» орієнтуються зараз на Дмитра Разумкова. Це створило певні проблеми. Але основна маса фракції зберігає єдність, консолідацію, лояльність до Президента Зеленського», — описав ситуацію він.

Фесенко зауважив, що при цьому у фракції рівень дисципліни голосувань наразі покращився, порівняно з початком цього року.

«Зараз ми бачимо 201-215 голосів депутатів стабільно. А за закон про олігархів віддали голоси 226 членів фракції. Тому тут немає ознак розпаду», — уточнив він.

У разі нестачі голосів за законопроєкти утворюються ситуативні союзи, що для всіх парламентів є нормальним явищем.

«Жодна парламентська більшість зазвичай не ухвалює рішення лише самотужки. Часто є ситуативні союзники. У минулому скликанні Ради, для минулої коаліції такими ситуативними союзниками були депутатські групи з мажоритарників. І зараз схожа історія. Коли не вистачає голосів «Слугам народу», хто голосує разом із ними? Дві депутатські групи — «Довіра» та «За майбутнє». Плюс кілька позафракційних депутатів. І в результаті ми бачимо голосування за складним «ресурсним» законопроєктом № 5600 — понад 250 голосів, зокрема завдяки голосам двох депутатських груп», — пояснив Фесенко.

Він уточнив, що до цих депутатських груп входять депутати-мажоритарники і їм вигідно взаємодіяти із владою.

«Як вигідно, припустимо, більшості мерів міст. Тому що вони розуміють, що з урядом, із центральною владою краще конструктивно взаємодіяти. Це вигідно і в бюджетному, фінансовому відношенні, і політично знімає ризики конфліктів. Ця конструкція досить відома, наразі вона працює. І я поки не бачу жодних ознак парламентської кризи», — підсумував політолог.

Як повідомлялося, голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія заявив, що ймовірність розпаду парламентської монокоаліції становить близько 10%. І якщо це станеться, то «доведеться створювати ширшу коаліцію, вже справжню коаліцію».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-