Підозра Порошенку: у ДБР розповіли деталі справи про держзраду

Підозра Порошенку: у ДБР розповіли деталі справи про держзраду

Відео
Укрінформ
У Державному бюро розслідувань підтвердили інформацію про повідомлення про підозру п'ятому Президенту Петру Порошенку у державній зраді та сприянні діяльності терористичних організацій.

Як передає Укрінформ, відповідна інформація оприлюднена на сайті відомства.

“П'ятий Президент України підозрюється у тому, що він, діючи за попередньою змовою з групою осіб, зокрема з числа представників вищого керівництва Російської Федерації, сприяв діяльності терористичних організацій «ЛНР» та «ДНР», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що працівники відомства разом зі співробітниками СБУ розслідують кримінальне провадження щодо організації злочинної схеми постачання вугілля із тимчасово окупованих територій та фінансування терористичних організацій «ЛНР» та «ДНР» групою громадян України на загальну суму близько 1,5 мільярда гривень.

У вересні-листопаді 2021 року у вказаному провадженні вже повідомлено про підозру одному із чинних народних депутатів та колишньому міністру енергетики.

Вони підозрюються у купівлі за державні кошти в ОРДЛО вугілля. На думку слідства, своїми діями фігуранти провадження поставили енергетичну сферу України у залежність від Російської Федерації та терористичних організацій. Що, у свою чергу підірвало економічну безпеку держави у 2014-2015 роках, позбавило можливостей для диверсифікації джерел постачання енергетичних ресурсів, а також надало РФ більш широкі можливості для подальшого втручання у внутрішні справи України і ведення проти неї підривної діяльності.

Провадження здійснюється ч. 1 та ч. 3 ст. 258-5 (фінансування тероризму), ч. 1 ст. 111 (державна зрада) та ч. 1 ст. 258-3 (сприяння діяльності терористичної організації) ККУ.

У ДБР уточнили, що повідомлення про підозру надіслали поштою за місцем проживання і роботи.

Як повідомляв Укрінформ, виконувач обов’язків генпрокурора Олексій Симоненко у понеділок, 20 грудня, підписав повідомлення про підозру п’ятому президенту Петру Порошенку у справі постачання вугілля з окупованих територій.

Повідомлення про підозру підписав заступник генпрокурора, оскільки генпрокурор Ірина Венедіктова перебуває у відпустці.

У п’ятницю, 17 грудня поточного року, Державне бюро розслідувань поінформувало, що працівники відомства поблизу Верховної Ради намагалися вручити повістку про виклик народному депутату Петру Порошенку, однак він проігнорував представників правоохоронного органу та поїхав.

У відомстві уточнили, що справа стосується схеми постачання вугілля із тимчасово окупованих територій та сприяння терористичним організаціям «ЛНР» та «ДНР» групою громадян України.

У вересні-листопаді 2021 року у даному провадженні вже повідомлено про підозру одному із діючих народних депутатів та колишньому міністру енергетики, нагадали у ДБР.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-