«Слуги» не ініціюватимуть перенесення виборів до Ради – Арахамія

«Слуги» не ініціюватимуть перенесення виборів до Ради – Арахамія

Укрінформ
Партія «Слуга народу» не буде драйвером просування ідеї перенесення парламентських виборів на 2024 рік.

Як передає Укрінформ, про це сказав голова парламентської фракції «СН» Давид Арахамія в інтерв'ю агентству «Інтерфакс-Україна».

«Слуга народу» точно не буде драйвером цього процесу. Про такі можливі ініціативи говорять мажоритарники, вважаючи, що юридичні підстави для звернення до КС є. Але тут ми стикаємося з челенджами, такими як Конституційний Суд, який фактично не працює, як сприйняття електоратом. Зрозуміло, що опозиція в будь-якому разі нас звинувачуватиме в якійсь схемі, якщо ми підпишемо таке звернення. А якщо не підпишемо, то скаже, що нам це вигідно», - сказав він.

Парламентарій при цьому зазначив, що він не підписуватиме відповідного звернення до КСУ.

«Я не підписуватиму. У мене бракує компетенції оцінити, наскільки це погано чи добре. Існують різні думки, як у політтехнологів, так і у юристів. Частина каже, що термін повноважень законодавчого органу п'ять років, а все інше – від лукавого. Інші вважають політичним самогубством втручання у виборчий процес. І хто з них має рацію, я не знаю, тому утримаюся від коментаря. Треба буде допрацювати ще пів року, допрацюємо! Ні – підемо раніше на вибори», - зазначив Арахамія.

Водночас він додав, що тільки Конституційний Суд зможе прояснити це питання. «Інакше кожен використовуватиме ситуацію у своїх цілях, хтось дискредитуватиме, хтось, навпаки, просуватиме, тоді як у нас є для цього спеціально уповноважений орган з чималими зарплатами суддів. Треба максимально швидко розблокувати роботу КС. Яке рішення ухвалить, таке й виконаємо. Поки що, на момент нашого інтерв'ю, ми живемо в парадигмі, що Конституційний Суд не працює, цього подання взагалі не існує. І хоча теоретично така опція може бути, ми виходимо з того, що вибори у Верховну Раду будуть у 2023 році», - сказав Арахамія.

Як повідомляв Укрінформ, згідно з Конституцією України чергові парламентські вибори проходять в останню неділю жовтня п'ятого року повноважень Верховної Ради України. Тобто наступні парламентські вибори мають відбутися у жовтні 2023 року, а президентські – навесні 2024 року.

26 листопада 2021 року Президент Володимир Зеленський під час пресмарафону висловив думку, що народні депутати, якщо захочуть, можуть звернутися до Конституційного Суду України щодо тлумачення можливості зміни черговості президентських і парламентських виборів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-