«Слуга народу» утримує перше місце в рейтингу партій – Інститут майбутнього

«Слуга народу» утримує перше місце в рейтингу партій – Інститут майбутнього

Дослідження
Укрінформ
За підсумками року «Слуга народу» утримує перше місце у партійному рейтингу – за неї проголосували б 19% серед тих, хто визначився і піде на вибори.

Як передає Укрінформ, про це свідчать результати соціологічного дослідження «Рейтинги і антирейтинги політиків. Соціологічні підсумки 2021 року», яке провів Український інститут майбутнього (UIF) спільно з соціологічною компанією New Image Marketing Group з 28 листопада по 10 грудня 2021 року. 

Як зазначається у дослідженні, майже три чверті громадян (72%), як і упродовж всього року, заявляють про своє бажання голосувати на парламентських виборах. Ще 23% не мають такого наміру. Соціологи також зафіксували тенденцію, що порівняно з настроями респондентів щодо участі у президентських виборах, частка охочих голосувати за народних депутатів є трохи нижчою.

Згідно з даними дослідження, за підсумками року «Слуга народу» формально утримує перше місце у партійному рейтингу – за неї проголосували б 19% серед тих, хто визначився і піде на вибори. «Тенденція до утримання рейтингу на рівні понад 22% була перервана у жовтні, коли провладна політична сила втратила п’ять пунктів підтримки серед активного електорату, і зберігається у грудні», – йдеться у повідомленні.

«Європейська солідарність», яка несуттєво або майже не збільшила показники своєї підтримки упродовж останніх місяців, наприкінці року впритул наблизилися до лідера партійних рейтингів, і тепер їх відділяють лише три відсотки різниці (у грудні – 16% серед тих, хто визначився і піде на вибори).

Крім того, п'ятивідсотковий бар'єр у грудні долають партії «Батьківщина» (14%) та «Опозиційна платформа – За життя» (13%). Наприкінці року, за даними дослідження, п’ятивідсотковий бар’єр в абсолютних показниках долає також партія ексголови ВР Дмитра Разумкова, яка поки не представлена виборцям, однак вже отримала б 6% серед усіх опитаних та 9% серед активного електорату.

Схильність молоді голосувати за Володимира Зеленського позначається і на найбільшій підтримці серед респондентів віком 18-24 роки його партії: серед них «Слугу народу» своїм вибором називають 27% і навпаки, серед виборців 55 років і старше підтримка провладної партії майже в три рази менша – 10%. Натомість старше покоління частіше обирає «Опозиційну платформу – За життя» – 14%, що корелює з більшою прихильністю цієї категорії до одного з лідерів партії – Юрія Бойка.

«За підсумками року партія «Слуга народу», яка отримувала підтримку на рівні 22-23% протягом багатьох місяців, у грудні повернулася до показника лютого 2021 року. Натомість партія «Опозиційна платформу – За життя», яка на початку року очолювала партійні рейтинги, помітно втратила підтримку з лютого місяця – з 22% до 13% у грудні. Дві інші партії – «Європейська солідарність» та ВО «Батьківщина» – фактично зберегли рейтинги тими самими, що і на початку року», – йдеться у дослідженні.

Водночас лідерами в антирейтингу партій наприкінці року є «Європейська солідарність» (19%) та «Слуга народу» (19%). Це корелює з особистими антирейтингами лідерів даних політичних сил. На другому місці із невеликим відривом – ОПЗЖ (17%), чиї лідери також займають другу сходинку в рейтингу особистих антирейтингів політиків.

Український інститут майбутнього (UIF) спільно з соціологічною компанією «Нью Імідж Маркетинг Груп» провів соціологічне дослідження «Рейтинги і антирейтинги політиків. Соціологічні підсумки 2021 року» за методикою face-to-face серед 2400 респондентів. Опитування проводилося на території України, крім тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей, а також АР Крим. Вибірка репрезентує доросле населення України (віком від 18 років). Статистична похибка з імовірністю 0,95 не перевищує 2,05% (без урахування вибіркового дизайн-ефекту).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-