Зеленського найбільше підтримує молодь до 24 років - Інститут майбутнього

Зеленського найбільше підтримує молодь до 24 років - Інститут майбутнього

Дослідження
Укрінформ
Володимир Зеленський займає першу сходинку електоральних преференцій громадян: попри спад рейтингу президента на 7% у жовтні, зараз він стабілізувався на 25% серед тих, хто визначився і піде на вибори.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє у Фейсбуці Український інститут майбутнього з посиланням на результати соціологічного дослідження "Рейтинги і антирейтинги політиків. Соціологічні підсумки 2021 року", проведеного з 28 листопада по 10 грудня 2021 року.

Як зазначається, найближчий конкурент Зеленського – лідер "Європейської солідарності" Петро Порошенко – трохи покращив свою підтримку (до 16% у порівнянні з 13% у жовтні). А співголова фракції ОПЗЖ Юрій Бойко та лідерка "Батьківщини" Юлія Тимошенко набирають по 10% серед активного електорату і не демонструють зростання рейтингу.

За даними дослідження, до вже усталених кандидатів, які долають 5-відсотковий бар’єр у разі президентських виборів – очільника партії "Сила і честь" Ігоря Смешка (8% серед тих, хто визначився і піде на вибори), лідера партії "Наші" Євгенія Мураєва (7%), експрем’єра Володимира Гройсмана (6%), – наприкінці року доєднався ексспікер ВР Дмитро Разумков (8% серед тих, хто визначився і піде не вибори), який після початку самостійної політичної діяльності демонструє поступове зростання рейтингу та рівня впізнаваності і довіри.

"За віковим розподілом електорату Зеленського найбільше підтримує молодь до 24 років – 28%. Зі збільшенням віку респондентів їхня готовність голосувати за нього зменшується і серед людей старшого віку становить лише 12%", – йдеться у повідомленні.

Відповідно до регіонального розподілу, у центральних областях Президент утримує перше місце з 18% проти 12% у Порошенка та 8% Гройсмана, а також на півдні значно випереджає всіх конкурентів з 23% підтримки. Крім того, на сході Зеленський випереджає Бойка – з 17% до 14%. Водночас втратив електоральне лідерство Зеленський на заході з 16% проти 19% у Порошенка. "І також Донбас залишається відверто проблемним регіоном для Зеленського упродовж 2021 року. Невелика підтримка там корелює з низькою довірою до діючого голови держави. На Донбасі він беззаперечно програє Бойку – 6% до 22% та Мураєву, у якого 18% підтримки", – зазначають автори дослідження.

У другому турі, за умови його проведення, Зеленський виграє у всіх своїх найближчих конкурентів майже з ідентичними показниками: 56% до 44% проти Порошенка серед тих, хто піде та визначився, 59% до 41% проти Бойко серед тих, хто піде та визначився, та 56% до 44% проти Тимошенко відповідно.

"Попри те, що Зеленський і виграє в умовному другому турі у цих опонентів, в середньому розрив між ними скоротився на шість пунктів", – констатують автори дослідження.

Водночас, за результатами дослідження, наприкінці року найвищий антирейтинг між собою ділять Порошенко (21%), який очолював його весь 2021 рік та Зеленський (21%), який доєднався до нього в грудні. Другу сходинку займають однопартійці Віктор Медведчук та Юрій Бойко, які також упродовж року були на перший місцях антирейтингу політиків.

Український інститут майбутнього (UIF) спільно з соціологічною компанією "Нью Імідж Маркетинг Груп" провів соціологічне дослідження "Рейтинги і антирейтинги політиків. Соціологічні підсумки 2021 року" за методикою face-to-face серед 2400 респондентів. Опитування проводилося на території України, крім тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей, а також АР Крим. Вибірка репрезентує доросле населення України (віком від 18 років). Статистична похибка з імовірністю 0,95 не перевищує 2,05% (без урахування вибіркового дизайн-ефекту).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-