Бербок заявила про підтримку України і готовність працювати для зрушення «Норманді»

Бербок заявила про підтримку України і готовність працювати для зрушення «Норманді»

Укрінформ
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба провів першу телефонну розмову із новопризначеним федеральним міністром закордонних справ Німеччини Анналеною Бербок, під час якої йшлося про мирне врегулювання на сході України та проєкт "Північний потік — 2".

Про це повідомляє пресслужба МЗС, передає Укрінформ. 

Як зазначається, глава української дипломатії поінформував співрозмовницю про безпекову ситуацію вздовж державного кордону та на тимчасово окупованих територіях. Він також підтвердив відданість України політико-дипломатичному врегулюванню російсько-українського збройного конфлікту.

“Високо цінуємо, що в коаліційній угоді нового уряду Німеччини приділяється пріоритетна увага відновленню миру в нашій державі. Ми конструктивно налаштовані рухатися вперед в межах процесу мирного врегулювання, який має починатися з безпекових питань. Переконані, що повне втілення принципу “спочатку безпека” дозволить досягти подальшого прогресу і в політичній частині Мінських домовленостей”, - зауважив Кулеба.

Він наголосив, що Україна активно виступає за дієву роботу нормандського формату як важливого майданчика для переговорів. У цьому зв'язку глава МЗС подякував Німеччині, яка разом із Францією докладає зусиль задля повернення Росії за стіл переговорів.

Міністр також привітав підтримку нашої держави з боку інших партнерів у контексті активізації процесу мирного врегулювання, наголосивши на незмінній позиції Києва: “Жодні рішення про Україну не можуть ухвалюватися без України”.

Своєю чергою Анналена Бербок запевнила в непохитній підтримці суверенітету та територіальної цілісності Української держави, готовності до спільної роботи задля зрушення переговорів у нормандському форматі.

Як зазначає пресслужба МЗС, Кулеба подякував німецькій колезі за чітку позицію щодо "Північного потоку - 2".

"Міністри погодилися, що до проєкту має застосовуватися європейське енергетичне законодавство. Вони також обговорили кроки задля зміцнення енергетичної безпеки України та Європи", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що глави МЗС України та Німеччини домовилися відкрити нову сторінку у двосторонніх відносинах, зокрема активізувати співробітництво в сферах розвитку альтернативних джерел енергії, виробництві і транспортуванні водню, збільшенні обсягів торгівлі та інвестицій. Кулеба також висловив зацікавленість у перезавантаженні рівноправного діалогу з історичних питань.

Насамкінець він запросив Анналену Бербок відвідати Україну з візитом наступного року.

Як повідомляв Укрінформ, міністр закордонних справ ФРН Анналена Бербок перед початком зустрічі глав МЗС ЄС у Брюсселі заявила, що газопровід «Північний потік-2» наразі не відповідає нормам європейського енергетичного законодавства

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-