«За кошти платників податків»: Зеленський підтримав петицію про інформування щодо будівництва

«За кошти платників податків»: Зеленський підтримав петицію про інформування щодо будівництва

Укрінформ
Президент Володимир Зеленський відповів на електронну петицію №22/123558, в якій пропонується зобов’язати органи державної влади та місцевого самоуправління згадувати в інформаційних матеріалах про використання коштів платників податків.

Відповідь глави держави оприлюднена на його сайті 10 грудня, передає Укрінформ.

"Дякую всім, хто долучився до цієї петиції, за активну громадянську позицію та увагу до питання інформування про використання коштів, що спрямовуються на фінансування проєктів будівництва та реконструкції об’єктів інфраструктури, у тому числі соціальної та дорожньої, в усіх регіонах України", - зауважив Президент.

Він зазначив, що інформація про використання публічних коштів розпорядниками та одержувачами коштів державного і місцевих бюджетів, суб’єктами господарювання державної і комунальної власності, фондами загальнообов’язкового державного соціального страхування оприлюднюється на єдиному вебпорталі використання публічних коштів. Доступ до цієї інформації є вільним та безоплатним.

Водночас, підкреслив Зеленський, згідно з Бюджетним кодексом, надходження державного бюджету складаються не тільки з податкових надходжень, а й із неподаткових та інших надходжень (зокрема, плата за адміністративні послуги, кошти від приватизації державного майна, кошти від запозичень тощо).

"З моменту мого вступу на пост Президента України у 2019 році було активізовано роботу з максимально ефективного використання коштів платників податків, зокрема у сферах, що дають найбільший мультиплікаційний ефект для національної економіки. На цьому напрямі ключовою стала програма «Велике будівництво», у межах якої здійснюється масштабне оновлення інфраструктури. За 2020 – 2021 роки вдалося оновити понад 13 тис. кілометрів доріг, 560 мостів, побудувати або капітально відремонтувати майже 400 шкіл та дитячих садочків, 25 басейних комплексів, 193 стадіони, 201 приймальне відділення та 600 сільських амбулаторій тощо", - заявив глава держави.

За його словами, завдяки масштабним державним інвестиціям у національну інфраструктуру у 2020 році Україна вперше за всю історію незалежності змогла стримати спад економіки у період рецесії на рівні нижчому від середнього порівняно з ключовими торгівельними партнерами.

"Таким чином, можна стверджувати, що вперше за тривалий час кошти платників податків витрачаються з максимальною економічною ефективністю. Тому, зважаючи на високу суспільну значущість порушеного питання, підтримую пропозицію щодо забезпечення широкого висвітлення інформації про джерела, обсяги та порядок фінансування будівництва та реконструкції об’єктів, включених до програми «Велике будівництво»", - заявив Президент.

Він додав, що звернувся до Кабінету Міністрів з проханням розробити та втілити механізм широкого і доступного інформування громадськості про джерела надходження та ефективність використання коштів на фінансування проєктів будівництва і реконструкції об’єктів інфраструктури в усіх регіонах України.

"Зокрема, запропонував створити окремий онлайн-ресурс, на якому висвітлюватимуться обсяги та джерела використання коштів у цілях реалізації проєктів програми «Велике будівництво», а також забезпечити посилання на нього на всіх інформаційних матеріалах зазначеної програми. Вважаю, що поява такого ресурсу сприятиме не тільки забезпеченню прозорості використання публічних коштів, а й стане стимулом для формування в суспільстві культури сумлінної сплати податків, а отже – сприятиме виведенню частини економіки з тіні", - наголосив глава держави.

Зеленський зауважив, що про результати розгляду порушених питань автора електронної петиції поінформує Кабінет Міністрів.

Електронна петиція № 22/123558-еп «Зобов'язати органи державної влади та органи мiсцевого самоуправлiння на ycix iнформацiйних матерiалах про використання бюджетних коштiв в обов'язковому порядку вказувати фразу "за кошти платникiв податкiв" вiдповiдно до контексту. Розмiр даного напису повинен бути не менше 25% площi iнформацiйного матерiалу» розміщена на вебсайті Офіційного інтернет-представництва Президента України 21 вересня 2021 р. громадянином Дмитром Боярчуком, її підтримали понад 25 тисяч громадян.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-