Байден підтвердив принцип «жодних рішень щодо України без України» - Білий дім

Байден підтвердив принцип «жодних рішень щодо України без України» - Білий дім

Укрінформ
Джо Байден під час спілкування з Володимиром Зеленським підтвердив принцип, що всі міжнародні рішення стосовно України мають прийматися тільки за її участі.

Про це йдеться в офіційному повідомленні Білого дому, оприлюдненому за результатами розмови двох лідерів, передає Укрінформ.

«Президент Байден чітко зазначив, що Сполучені Штати та їхні союзники й партнери віддані принципу «жодних рішень або дискусій щодо України без України», - наголошується в документі.

Крім того, вказується, що президенти закликали Росію до деескалації напруженості та погодилися, що дипломатія є найкращим способом досягти значного прогресу в урегулюванні конфлікту.

«Президент Байден підкреслив готовність США брати участь у підтримці заходів зі зміцнення довіри для подальшої імплементації Мінських домовленостей, на підтримку Нормандського формату», - додали в Білому домі.

Як розповіла на брифінгу речниця адміністрації США Джен Псакі, Джо Байден під час розмови з українським колегою поінформував його про останні переговори з президентом Росії, «а також підкреслив підтримку суверенітету й територіальній цілісності» України.

Псакі зауважила, що таку саму позицію висловив 6 грудня під час розмови з Володимиром Зеленським державний секретар США Ентоні Блінкен. Таким чином, після переговорів лідерів США і Росії позиція офіційного Вашингтона на підтримку України не змінилася.

Речниця Білого дому також заявила, що президент Байден зберігає готовність дати серйозну відповідь Росії у разі військової ескалації з її боку.

«Ми підтримуємо тісний контакт з українською стороною на багатьох рівнях і маємо щоденні контакти з високопоставленими представниками в українському уряді»,- зазначила Псакі. Тож розмова Байдена і Зеленського, за її словами, є частиною цього процесу взаємодії.

Як повідомляв Укрінформ, президенти США й Росії спілкувалися в режимі захищеного відеозв’язку у вівторок, 7 грудня. Тема військової ескалації РФ поблизу кордону України була однією з основних під час цих переговорів.

Фото: The White House

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-