Результати перемовин Байдена й Путіна можуть проявитися упродовж тижня - експерт

Результати перемовин Байдена й Путіна можуть проявитися упродовж тижня - експерт

Укрінформ
Значний прорив після перемовин президентів США і Росії є малоймовірним, однак певні результати можуть проявитися вже протягом найближчого тижня.

Як передає Укрінформ, таку думку в ефірі телеканалу "Дом" висловила директорка програм безпеки Ради зовнішньої політики "Українська призма", головна редакторка Ukraine Analytica Ганна Шелест.

На її переконання, заяви, зроблені партнерами України щодо цих перемовин, надають упевненості в тому, що наша країна отримає потужну підтримку у разі ескалації з боку РФ. Позитивним сигналом, зокрема, слід вважати те, що США та європейські союзники мають намір відповісти рішучими економічними та іншими заходами.

"Будуть дії не лише від Вашингтона, а й від європейських союзників Сполучених Штатів та України. Треба розуміти, що для РФ дуже важливо було за ці сім років роз'єднати країни ЄС та НАТО, аби простіше було вести діалог окремо з Берліном, окремо з Парижем. Тому найгірше, що вони (у Росії – ред.) для себе можуть уявити, - це коли всі виступають єдино, що в питаннях безпеки, що в питаннях санкцій. Поки що Україні вдавалося зберегти таку єдність. І ця заява говорить про те, що сьогодні позиція всіх союзників збігається", - розповіла експертка.

Вона вважає, що економічні санкції є серйозним викликом для Росії, яка упродовж семи років інвестує у конфлікт на Донбасі, а зараз бореться із пандемією COVID-19: "Зрозуміло, що сім років вони вливали будь-які гроші. Але ці гроші також колись закінчуються. Тому, коли кажуть, що війна має стати занадто дорогою, мають на увазі й у фінансовому вкладенні, і в перспективах для економіки. Якщо зараз ще серйозніші санкції (запровадять – ред.), то це як снігова куля. Воно все надолужує - зокрема на економіку, яка в умовах пандемії не в найкращому стані в Росії".

На думку Шелест, хоча значний прорив від переговорів Байдена з Путіним малоймовірний, певні результати зустрічі можуть проявитися вже упродовж найближчого тижня.

"Перший. Ми можемо побачити певний відхід або зниження кількості російських військ на кордонах України, щонайменше - маневри, аби замилити очі, продемонструвати добру волю. Другий варіант - можливо, відновляться розмови про можливість переговорів щодо Донбасу в Нормандському або якомусь іншому форматі. Третій варіант - також теоретично можливий - це якщо США та РФ оголосять імена можливих нових переговорників, як свого часу були Волкер і Сурков", - пояснила Шелест.

На думку експерта, є ще один, неоптимістичний для України, варіант. "І теоретично - четвертий варіант, який для нас був би, напевно, найгіршим, - якщо США погодяться на певні нові глобальні європейські переговори щодо системи безпеки. Те, про що намагався говорити Путін. І, в принципі, це не нове. Він про це говорить із 2008 року", - зазначила головний редактор Ukraine Analytica.

Як повідомлялося, Байден перед відеоконференцією з Путіним обговорив ситуацію на кордоні України з лідерами Італії, Франції, Німеччини та Великої Британії.  У пресслужбі Білого дому заявили, що лідери підкреслили підтримку суверенітету та територіальної цілісності України.

Фото: The White House, Твіттер

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-