На Банковій обговорили з іноземними радниками стягування військ РФ і прогнози для України

На Банковій обговорили з іноземними радниками стягування військ РФ і прогнози для України

Укрінформ
Заступник керівника Офісу Президента Роман Машовець обговорив із Групою іноземних радників із питань оборонної реформи ситуацію на сході й навколо України.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє сайт Президента.

“Машовець провів відеоконференцію з Групою іноземних радників з питань оборонної реформи в Україні (Defence Reform Advisory Board – DRAB), під час якої було обговорено низку питань щодо реформи Міністерства оборони та вдосконалення обороноздатності Збройних Сил”, - йдеться в повідомленні.

До роботи Групи залучені експерти стратегічного рівня зі Сполучених Штатів Америки, Литовської Республіки, Великої Британії, Канади, Республіки Польща та Федеративної Республіки Німеччина.

Машовець поінформував іноземних колег про безпекову ситуацію на сході й навколо України та про прогнози щодо її розвитку.

Заступник керівника Офісу Президента повідомив, що Російська Федерація зосередила вздовж українського кордону збройне угруповання, яке готове до застосування сили проти України. За словами Машовця, Росія провела низку навчань, спрямованих проти України. Крім того, РФ використовує територію Білорусі для можливого розширення агресії.

Учасники відеоконференції докладно обговорили практичні аспекти оборонної реформи, які стосуються посилення цивільного демократичного контролю над Збройними Силами України.

Зі свого боку члени іноземної дорадчої Групи привітали прогрес України на шляху розбудови демократично контрольованої української армії. Також члени іноземної дорадчої Групи запевнили керівництво Офісу Президента у всебічній підтримці України під час гібридної агресії Російської Федерації.

Сторони домовилися продовжити активний діалог із порушених та супутніх питань оборонної реформи в Україні.

Як повідомляв Укрінформ, раніше газета The Washington Post повідомила, що має у розпорядженні документ американської розвідки із супутниковими фото, на яких видно, що російські війська в кількості 70 тисяч осіб зосереджені у трьох місцях неподалік кордону України, а також в тимчасово окупованому Криму. Загалом нині там розгорнуто 50 бойових тактичних груп, а також танки та артилерія.

Минулої п’ятниці президент США Джо Байден заявив, що його адміністрація готує цілий комплекс ініціатив, спрямованих на стримування російської агресії.

5 грудня міністр оборони України Олексій Резніков в ефірі естонського телебачення повідомив, що кількість військ РФ біля українського кордону зростатиме, загальна їх чисельність може збільшитись до 175 тисяч.

Раніше держсекретар Ентоні Блінкен заявив, що США дали зрозуміти Кремлю, що дадуть рішучу відповідь, в тому числі й за допомогою низки економічних заходів. Він не уточнив, які саме санкції розглядаються, але однією з них може стати відключення Росії від системи міжнародних платежів SWIFT. У квітні парламент Європейського Союзу ухвалив резолюцію, що передбачає можливість відключення Росії від SWIFT, якщо її війська ввійдуть в Україну.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-