Підготовлений ЄС і США пакет санкцій спрямований на стримування Росії - Арестович

Підготовлений ЄС і США пакет санкцій спрямований на стримування Росії - Арестович

Укрінформ
Санкції США щодо Росії потужніші, ніж європейські, але сумарно вони сильно б'ють по економіці Російської Федерації.

Про це в ефірі телеканалу "Дом" заявив речник української делегації у Тристоронній контактній групі (ТКГ), представник Офісу президента України Олексій Арестович, передає Укрінформ.

Він нагадав, що вже накладені з 2014 року санкції завдали великої шкоди Росії.

"За оцінками російських фахівців, з часів Криму близько 500 млрд дол. Але ринкова кон'юнктура дозволила значною мірою відіграти цього року на продажі залізняку та супутніх матеріалів, сировини", — сказав Арестович.

За його словами, якщо Кремль вирішиться продовжити агресію проти України — і Євросоюз, і США заздалегідь підготували новий пакет санкцій.

"Вони підготували цей пакет санкцій перед тим, як усе сталося. Бо коли була кримська історія, донбаська історія 2014 року, то поки сформували та наклали санкції, пройшов певний час. То зараз вони підготовлені наперед. Вони є пакетом стримування. Тобто Кремлю кажуть: хлопці, спробуєте піти далі — будуть більш жорстокі санкції. І наслідки будуть тяжкі. Про це попередили всі, навіть такі помірні партнери, як Франція та Німеччина, що російська агресія дорого коштуватиме", — акцентував спікер української делегації у ТКГ.

Водночас він пояснив основні відмінності санкцій США та Євросоюзу.

"Американські санкції можуть дозволити заблокувати фінансові рахунки та транзакції у всьому світі. І правосуддя Сполучених Штатів працює так, що вони готові переслідувати по всьому світу людей, організації, які порушують ці санкції. Відповідно, фірми, які співпрацюватимуть із Російською Федерацією (включаючи європейські, японські, китайські — які завгодно), одразу самі підпадають під санкції. І це, звичайно, потужнішим буде", — пояснив Арестович.

Він зауважив, що Європа є найбільшим торговим партнером Російської Федерації, одним із найбільших. "І їхні санкції, особливо секторальні, також мають дуже велике значення", — додав спікер української делегації у ТКГ.

Читайте також: Посол Чехії в НАТО: Маємо лише два інструменти в разі агресії Росії проти України

Як повідомляв Укрінформ, 3 грудня президент США Джо Байден попередив, що Сполучені Штати готують цілий комплекс ініціатив, спрямованих на стримування намірів Кремля щодо агресії проти України.

Високий представник ЄС Жозеп Боррель заявив, що країни Євроспільноти на тлі загрози подальшого вторгнення Російської Федерації до України приймуть сторону Києва у будь-якому випадку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-