У Зеленського відповіли на закиди щодо призначення суддів

У Зеленського відповіли на закиди щодо призначення суддів

Укрінформ
В Офісі Президента наголосили, що глава держави Володимир Зеленський призначив суддів на підставі подань Вищої ради правосуддя, яка констатувала відповідність кандидатур вимогам доброчесності та професійної етики.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у повідомленні Офісу Президента.

"У всіх поданнях про призначення суддів, які надійшли на адресу Президента України, Вища рада правосуддя своїм рішенням констатувала відсутність обґрунтованого сумніву щодо відповідності кандидатів на посаду судді критерію доброчесності чи професійної етики або інших обставин, які можуть негативно вплинути на суспільну довіру до судової влади у зв’язку з призначенням на посаду судді", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що, як вказано в надісланих поданнях, такі висновки ВРП були зроблені за результатами розгляду рішень Вищої кваліфікаційної комісії суддів про відповідність кандидатів займаній посаді судді за підсумками кваліфікаційного оцінювання.

Водночас в ОП наголосили, що сам факт призначення на посаду судді не дає абсолютного імунітету чи індульгенції від притягнення до відповідальності, серед іншого кримінальної, за вчинені правопорушення, і "в разі наявності конкретних фактів порушень закону тими чи іншими особами кожен має право звернутися до відповідного органу для здійснення перевірки та реагування".

"Глава держави розраховує, що за активної участі небайдужої частини суспільства якнайшвидше відбудеться оновлення Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та Вищої ради правосуддя, які стануть запорукою формування доброчесного та високопрофесійного суддівського корпусу", - підкреслили в Офісі Президента.

В ОП нагадали, що впродовж своєї каденції Президент України Володимир Зеленський призначив на посади суддів понад 800 осіб.

Раніше аналітичний центр "Фундація Dejure" поширив інформацію, згідно з якою 21 із 28 суддів, призначених указами Президента від 1 грудня, не пройшли кваліфікаційне оцінювання, оскільки отримали негативний висновок Громадської ради доброчесності, який Вища кваліфікаційна комісія суддів не розглянула і не скасувала.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський 1 грудня здійснив низку призначень на посади суддів місцевих і господарського судів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-