Росія готова до відкриття окремого каналу діалогу зі США щодо України — Лавров

Росія готова до відкриття окремого каналу діалогу зі США щодо України — Лавров

Укрінформ
Глава МЗС РФ Сергій Лавров заявив, що Москва готова до відкриття каналу діалогу зі США щодо України.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це Лавров сказав у вступному слові перед зустріччю з держсекретарем США Ентоні Блінкеном у Стокгольмі.

"Підкреслю, ми зацікавлені в об'єднанні зусиль для врегулювання української кризи. Американські колеги неодноразово говорили, що хочуть допомогти, не руйнуючи «нормандський формат», відновивши окремий канал діалогу, який існував за минулої адміністрації. (Ми - ред.) готові до цього", – сказав Лавров.

Глава МЗС РФ зазначив, що хоче почути пояснення Блінкена щодо заяв, зроблених ним на пленарному засіданні ОБСЄ, в яких держсекретар США назвав "пункти Мінських угод, які має виконувати Російська Федерація".

"З нетерпінням чекаю роз'яснень. Сподіваюся, це мені допоможе зорієнтуватися щодо того, які підходи Сполучені Штати сповідуватимуть щодо врегулювання в Україні", - сказав Лавров.

Крім того, Лавров заявив, що подальше просування НАТО на Схід зачіпатиме корінні інтереси безпеки РФ.

"Усі говорять про нагнітання напруженості в Європі, зокрема на кордоні між Росією та Україною. Як наголосив президент Росії Путін, ми не хочемо жодних конфліктів. Наші партнери з НАТО заявляють, що ніхто не має права диктувати будь-якій країні, яка бажає вступити до НАТО, може вона це зробити чи ні. На це наводимо положення міжнародного права, в яких ідеться, що кожна держава має право вибирати способи забезпечення своїх законних інтересів у сфері безпеки. Не забудемо багаторазово проголошений принцип неподільності безпеки, у тому числі в ОБСЄ, у Раді Росія-НАТО - ніхто не повинен зміцнювати свою безпеку безпекою інших. Подальше просування НАТО на Схід однозначно зачіпатиме корінні інтереси нашої безпеки", - сказав він.

Як повідомляв Укрінформ, у столиці Швеції у четвер, 2 грудня, розпочалася 28-а Міністерська рада Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) за участі глав МЗС з 57 країн-учасниць. Очікується, що питання російської агресії проти України стане однією з тем у виступах багатьох учасників Міністерської ради.

Раніше держсекретар США Ентоні Блінкен під час 28-ї Міністерської ради Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) звинуватив Росію у невиконанні Мінських домовленостей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-