Тверда позиція Заходу може змусити Кремль відмовитись від вторгнення в Україну - МЗС Польщі

Тверда позиція Заходу може змусити Кремль відмовитись від вторгнення в Україну - МЗС Польщі

Укрінформ
Колективний Захід зараз має надіслати Росії переконливі сигнали, аби вона відмовилася від можливих агресивних планів щодо України.

На цьому під час спільної пресконференції в четвер у Варшаві із заступником глави МЗС України Миколою Точицьким, відповідаючи на запитання власного кореспондента Укрінформу, наголосив заступник міністра закордонних справ Польщі Марцін Пшидач.

«Зараз саме той час, коли ми як колективний Захід, ЄС і НАТО, можемо надіслати відповідні сигнали Москві і Мінську, аби вони припинили можливі агресивні дії. Також і від нашої твердої позиції, від підготовки Заходу і від рівня підтримки України залежатиме подальша можлива активність (Росії – ред.). Ми на цьому концентруємося і готуємо відповідь на можливу ескалацію», - підкреслив Пшидач, який відповідає в МЗС РП за східну політику.

Він додав, що на сьогодні польська дипломатія концентрується на найголовнішому: гарантуванні миру і безпеки у Східній Європі.

Заступник глави польської дипломатії наголосив: Варшава аналізує те, що діється навколо кордонів України, і концентрується на діях, які мають запобігти будь-якій можливій екскалації. У цьому контексті він зауважив, що польський прем’єр Матеуш Моравецький нещодавно здійснив велике турне європейськими країнами, розповідаючи лідерам європейських країн про виклики безпекового характеру: не лише про гібридну операцію на польсько-білоруському кордоні, а й загрози, які зараз є навколо України, а також у сфері енергетики.

Польський дипломат зазначив, що Варшава в рамках Європейської ради підтримує підготовку конкретних дій на випадок ескалації на українсько-російському кордоні.

«Таким чином, можна застерегти потенційних агресорів від негативних кроків», - підкреслив Пшидач.

Заступник глави польської дипломатії додав, що ніхто, зокрема і Росія, не має права впливати на позицію суверенної України щодо напрямків її закордонної політики.

«Якщо українська сторона й надалі вважатиме, що інтеграція з ЄС та НАТО є в інтересах країни й одночасно європейська сторона буде готова прийняти Україну до ЄС та НАТО, що Польща природнім чином підтримує, адже є прихильником політики відкритих дверей, то це повинно бути рішенням цих країн, а не третьої сторони», - наголосив польський дипломат.

На його переконання, політика сфер впливів і вирішування наддержавами питань щодо політики інших країн має залишитися в далекому минулому.

Торкаючись питань двосторонніх відносин Пшидач звернув увагу на те, що Польща першою серед країн світу 2 грудня 1991 року визнала незалежність України 30 років тому. Відтак, з приводу цієї події Варшава вирішила провести у четвер переговори з Києвом на кількох рівнях: між Президентами України і Польщі, між міністрами закордонних справ, а також політичні консультації на рівні заступників міністрів.

Польський дипломат поінформував, що з українським колегою було обговорено широке коло питань, що стосуються безпеки в регіоні, а також двосторонніх відносин.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-